Читај ми!

Карен Донфрид у Приштини: Рат у Украјини илустрација колико је важно да се наставе сви процеси

Помоћница америчког државног секретара за Европу и Азију Карен Донфрид стигла је на Западни Балкан, у дану када је Ентони Блинкен посетио Украјину и обећао нови пакет војне помоћи Кијеву. Прва станица на турнеји је Приштина. Током поподнева се састала са Вјосом Османи и Аљбином Куртијем.

Карен Донфрид и Габријел Ескобар, њен заменик у Стејт департменту, су од Вјосе Османи и Аљбина Куртија затражили да истраже могућности и изгледе за напредак у дијалогу са Београдом уз посредовање Америке и Европске уније.

Вјоса Османи је медијима пренела да је америчкој званичници изразила забринутост због, како каже, неспровођења споразума од стране Београда, као и да је забринута због постојања "српских паралелних институција".

И Карен Донфрид се обратила медијима и истакла да је у Приштини у изазовним временима и тренуцима који, како је рекла, могу дефинисати судбину читаве Европе и Западног Балкана.

"Руска неоправдана агресија и брутални рат против Украјине може да се узме као илустрација колико је важно да се наставе сви процеси који су у току. То се односи и на Косово и на суседе. Наставак разговора може довести до евроатлантских интеграција. Унапређивање тих напора треба да доведе до узајамног признавања између косовских и српских централних власти. То ће даље бити гарант мира и економског просперитета", рекла је Донфрид.

Амерички званичници су истовремено подстакли представнике централних институција да раде на реформама за демократску консолидацију и интеграцију у европске и евроатлантске институције.

Донфрид и Ескобар су у Приштини почели регионалну турнеју у оквиру које ће већ у уторак боравити у Београду.

У исто време, док су амерички званичници у Приштини, представници Српске листе саопштили су да се против 70 Срба покреће поступак због учешћа на прошлогодишњим мирним протестима

Синоћ је у Бабином Мосту код Обилића нападнут српски дечак. Напала га је група од десетак млађих особа које су говориле албански и то у вечерњим сатима када су се Срби окупили у једном локалу поводом обележавања Васкрса. Случај је пријављен полицији, а током ноћи је трајало испитивање и истрага је у току.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво