Читај ми!

Ђилас после састанка са Вучићем: Тражио сам нове изборе у Београду

У згради Председништва одржан је састанак председника Србије и лидера СНС-а Александра Вучића и председника Странке слободе и правде Драгана Ђиласа. Изнео сам захтев да Београд мора да има нове изборе до краја године, изјавио је Ђилас након састанка и додао да је Вучић рекао да ће разговарати са својим страначким колегама и да ће до краја недеље да саопшти свој став.

Председник ССП рекао је новинарима да је изнео захтев за новим изборима у Београду, да га је Вучић саслушао и рекао да ће разговарати са својим страначким колегама и да ће до краја недеље да саопшти свој став.

"Искрено, ми данас нисмо имали велики степен сагласности о ономе о чему смо причали, сем да ће пред Србијом бити велики изазов. С обзиром на то да је Србија подељена и још једна ствар око које смо се сложили - то је да мора да има легитимитиет", рекао је Ђилас. 

"Обавестиле су га колеге да има преко 60 одборника у београдској скупштини, али није морао да ме обавештава јер сам видео како гласају на седницама ГИК. Видим изјаве људи из ПОКС-а  који кажу да не могу са онима који кажу за свој народ да је геноцидан, што је бесмислица. Зато сам изашао са захтевом за новим изборима", рекао је Ђилас.

Ђилас је говорио и о приговорима ГИК и рекао да од њих неће одустати. 

"Поднели смо жалбе и за репубичке изборе. То заслужују људи који су били контролори. Уколико све данас опозиционе странке остану на ставовима због којих су ушли у скупштину, онда ће остати 55:55", рекао је Ђилас.

Ако остане тај однос зна се законска процедура. 

Нагласио је да ССП неће бити део Владе Србије. "Нити смо такав позив добили, нити бисмо га прихватили", казао је Ђилас. 

У интервјуу за РТС после избора Александар Вучић је рекао да се локалном политиком не бави и да су му у странци рекли да СНС са СПС-ом има лагодну већину да воде Београд и у наредном периоду, као и да не види разлог да се поново иде на изборе.

Са Драганом Ђиласом се, како је тада рекао, није ни чуо, ни видео годинама, али и нагласио да "морамо да разговарамо и сви себе морамо да мењамо и показујемо веће поштовање једни према другима".

Неколико дана касније, после војне вежбе на Пасуљанским ливадама, председник је најавио да ће упутити позив председнику Странке слободе и правде да дође на састанак.

Ђилас је и пре званичног позив из Председништва рекао да је спреман да иде и разговара са Александром Вучићем.