Читај ми!

Вучић: У понедељак, најкасније уторак, упутићу Ђиласу позив за разговор

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће у понедељак, најкасније у уторак упутити позив Драгану Ђиласу за разговор. Вучић је, након војне вежбе на Пасуљанским ливадама, рекао да се вечерас могло видети да би мало ко волео да се нађе на страни непријатеља. Поручио је да се Србија у актуелној украјинској кризи понаша морално и часно, у складу са нормама међународног права, чува достојанство свог народа, али и будућност земље.

Александар Вучић који је присуствовао здруженој тактичкој вежби Војске Србије са бојевим гађањем "Ватрени штит 2022" на полигону Пасуљанске ливаде је, упитан да ли ће у понедељак разговарати са Ђиласом, казао да се враћа у Београд и да ће у понедељак, најкасније уторак упитити позив за разговор.

"Морамо да разговарамо и сви себе морамо да мењамо и показујемо веће поштовање једни према другима", поручио је Вучић.

Рекао је да му је драго да је до сада прегледано на стотине изборних џакова, иако је свима било јасно од првог тренутка стање.

Подсетио је да је опозиција имала четири пута више контролора, али су накнадни захтеви, каже, дечје болести наше демократије и чињеница да у ери социјалних мрежа морате да се правдате за резултате.

Указао је да се десило да у два џака СНС има два гласа мање.

Вучић је казао да дан што су завршени избори треба кренути са бављењем идућим изборима, и да би било цивилизовано да неки честитају победницима.

"Важно снажити себе, чувати мир и стабилност"

За Србију је веома важно да снажи себе економски, чува стабилност и мир, нагласио је председник Вучић.

Вучић је, након војне вежбе на Пасуљанским ливадама, рекао да се вечерас могло видети да би мало ко волео да се нађе на страни непријатеља.

"Та врста ватрене моћи коју смо вечерас приказали је само део, није ни близу свега што имамо. Просто никоме не би било једноставно да се таквој ватреној моћи супростави. Наставићемо са нашим опремањем", нагласио је Вучић.

На питање да прокоментарише вест о припремама у Немачкој за могућ рат, казао да су Немци озбиљан народ, али да не мисли да имају у виду спремање да стварно ратују.

"Дошло је до промене одбрамбене и политичке доктрине, улагаће огроман новац. Једнократно улагање од 100 милијарди евра је нешто чиме праве огромну разлику у односу на друге", додао је Вучић.

Вучић је казао да претпоставља да припремају склоништа јер више ништа не може да се искључи.

"Србија се у актуелној украјинској кризи понаша часно"

Вучић је поручио да се Србија у актуелној украјинској кризи понаша морално и часно, у складу са нормама међународног права, чува достојанство свог народа, али и будућност земље.

На питање да прокоментарише реакцију Москве на то што је Србија гласала за суспензију Русије у Савету УН-а за људска права, Вучић је рекао да се наслушао прича како су он или Орбан починили неку издају, а да свако ко је фер, истиче, са лакоћом може да закључи да се Србија понаша у складу са нормама међународног јавног права, морално часно, принципијелно и одговорно.

"Да ли у политици увек можете да доносите одлуке какве вам се свиђају? То је немогуће. И зато се јежим неодговорних људи који такве ствари говоре грађанима", рекао је Вучић новинарима после вежбе "Ватрени штит 2022" на Пасуљанским ливадама.

"Ако хоћете да вам се додворавамо, није проблем, али уништићемо земљу за седам дана", рекао је Вучић.

Истакао је да он жели да се бори за фабрике, за људе, инвестиције, али и за пријатељство, принципе, за то да можемо себе да погледамо у огледало као нација, и да имамо образ, а имамо га, каже, више него неки који нам држе придике сваки дан.

"И сад ме питате што је Песков био коректан. . . Па, кажите ми име земље у Европи која није увела санкције Русији? Или име земље чији авиони већ 45 дана лете ка Москви или Петербургу? То је мала земља и компанија која је била уништена, малог поносног народа. Мислите да они то не знају", запитао је Вучић.

То што овде, каже, има "неодговорних типова" који би да униште земљу за три дана, правећи се да су велики родољуби, а све су, додаје, само не то, друга је ствар, али његов посао као председника је да штити земљу.

"Спреман сам ја да гутам жабе, да би народ могао да има свој понос, достојанство и дигнуту главу. Мислите да ми је лепо, да уживам у томе? Само тражим да људи разумеју ситуацију у којој се налазимо, а која није лака", рекао је Вучић.

Упитао је да ли неко размишља да ли имамо шансу да привучемо једног великог инвеститора аутомобилске индустрије, за 10.000 запослених, са 3,5 милијарде извоза годишње, којим бисмо, каже, решили проблеме "кад смо већ били глупи са литијумом".

"Хоћу да разматрам како да се граде фабрике, да земља живи, да покажемо морал, а да не окрећемо леђа пријатељима приликом прве теже ситуације, а ако мислите да треба да учествујем у томе и да се радујем санкцијама Србији, не могу", рекао је Вучић.

Захвалио је Пескову на разумевању, као и лидерима ЕУ, Шарлу Мишелу, Урсули фон дер Лајен, као и шефу Делегације ЕУ у Србији што су после велике борбе у Бриселу омогућили да Србија буде изузета из санкција коришћења Јанафа.

"Много ми је сад лакше, не морам да зовем пријатеља, шеика Бин Заједа, да плаћамо дупло више, да плаћамо осигурање... А не знамо шта ће бити даље, да ли ће неко да затвори Дунав, цело Црно море. . . Безброј је брига и проблема", рекао је Вучић. Поручио је да ће дати све од себе да се очувају мир и стабилност.

"А, када год мислите да кажете нешто о некоректном понашању према неком, упоредите понашање других према њему, и видите под каквим је медијским притиском Србија, а размислите како изгледа кад нема медија и ко мора на све да одговори да би сачувао образ, достојанство, понос народа, а да сачува живот земље", рекао је Вучић.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво