Читај ми!

Брнабић: Нећемо одузимати имовину руским компанијама

Премијерка Ана Брнабић поручила је да Србија руским компанијама у нашој земљи неће ништа одузимати нити национализовати њихову имовину, већ да ће се руководити економским начелима и принципима, поштовањем приватног власништва и имовине, као и начелима међународног јавног права.

Ана Брнабић је, на питање новинара да ли се разматра да неко српско предузеће преузме још неку руску фирму као што је АИК банка преузела Сбербанку у Србији, рекла да се тренутно не разматра ниједан други сценарио.

"Наша позиција је јасна и принципијелна и ми ћемо је бранити, а то је да признајемо и поштујемо територијални интегритет Украјине и сматрамо веома погрешним његово кршење. Али и да није у нашем виталном интересу да уводимо санкције руским појединцима и компанијама и бранићемо ту позицију", рекла је Ана Брнабић, која је присуствовала отварању Коморе кинеских компанија у Београду

Изразила је наду да ће дипломатија ипак победити и да ова ситуација неће дуго трајати, те да ће руске компаније моћи несметано да раде у Србији.

"Нећемо никада ништа одузимати и национализовати и руководићемо се основним економским начелима и принципима, и поштовањем приватног власништва и имовине и начела међународног јавног права", поручила је премијерка.

Сви притисци су усмерени на Вучића

Одговарајући на питање новинара каквим је све притисцима наша земља изложена, Брнабићева је истакла да су сви притисци, политички и економски, усмерени на председника Србије Александра Вучића. 

Навела је да су у питању разговори, телефонски и други, са свим међународним званичницима, и земаља ЕУ и са Запада и Истока. Навела је да су ти притисци били и синоћ настављени, као и да је синоћ тим поводом одржан састанак.

"Ти притисци су сваковрсни и тичу се свих тема", рекла је премијерка и навела да се притисци тичу и европских интеграција.

Додала је да су, на пример, Валентин Инцко и Кристијан Шварц Шилинг јавно рекли да Србији треба прекинути европски пут и одузети статус кандидата. Каже да су ту и притисци који се тичу КиМ, специјалних веза и односа са Републиком Српском и претњи да ће неки инвеститори одлазити из наше земље.

"Ми се боримо да одбранимо интерес Србије и да бранимо међународно јавно право", истакла је Брнабићева.

Поручила је да је позиција Србије јасна и да је наша земља за поштовање међународног јавног права и територијалног интегритета Украјине, али и Србије.

Нагласила је да је међународно право прекршено у нашем случају када је бомбардована СР Југославија 1999. године, али и 2008. када су и чланице УН и ЕУ признале једнострано проглашену независност Косова, чиме је прекршена Резолуција УН 1244.

Тиме је отворен велики простор да га и друге стране крше, навела је Брнабићева и додала да је тада отворена Пандорина кутија.

"Уздамо се у међународно јавно право као и све остале мале земље које оно штити, јер мале земље нису толико јаке да могу силом да га мењају и да намећу другима своју вољу", каже премијерка.

Поручује да Србија само жели да се поштују принципи међународног јавног права.

На питање новинара да ли ће Ер Србија наставити да лети за Москву, Брнабићева је рекла да хоће.

Данас званично формирање специјалних тимова

На питање да ли су с неким већ ступили у контакт око хуманитарне помоћи и пријема Украјинаца, што је најавио председник Вучић кроз рад специјалних тимова, премијерка је рекла да ће се Влада на данашњој седници бавити и питањем хуманитарне помоћи Украјини и да ће јавност бити обавештена о томе.

Најавила је да ће Влада данас званично формирати специјалне тимове – за заштиту привредног и финансијског система и становништва и истакла да је циљ да се задржи стабилност и настави раст у Србији. Додала је да ће се бавити свим областима и радом свих тимова, а да ће пре седнице одржати састанак са привредницима.

Поручила је да ће наша земља покушати да, упркос свему што се дешава у свету, реализује план да раст БДП-а ове године буде 4,5 одсто, као и да се смање јавни дуг и дефицит, али и незапосленост, као и да се повећају плате.

субота, 21. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи