Читај ми!

Сбербанка променила власника – имају ли клијенти разлога за бригу

Дарко Стаменковић, генерални директор Сектора Народне банке за контролу пословања банака, каже за РТС, поводом куповине Сбербанке, да сви клијенти и грађани могу без проблема да обаве послове у банци као и до сада.

Акције Сбербанке Србија пребачене су јуче у власништво АИК банке, која је закључила уговор са Народном банком Србије и стекла стопроцентно власништво. Том променом Сбербанка практично је престала да буде део банкарске групе Сбербанке Европе са седиштем у Бечу.

Грађани се за сличне промене власништва најчешће не информишу до детаља, али је због санкција према Русији, 180.000 клијената Сбербанке Србија претходних дана поставило питање о безбедности улога.

Дарко Стаменковић, генерални директор Сектора Народне банке за контролу пословања банака, наводи за РТС да сви клијенти и грађани могу без проблема да обављају послове као и до сада.

"Грађани могу да буду потпуно мирни, за све своје послове и даље могу да иду као и до сада у Сбербанку, да обаве све своје активности", истиче Стаменковић.

Народна банка Србије, додаје Стаменковић, није дозволила у претходних пар дана да ситуација и неизвесност са Сбербанком утиче и повећа несигурност грађана и страх за стабилност њихових штедних улога. 

"НБС је у претходних пар дана, у изузетно кратком року, од свих регулатора који су се сусрели са овим проблемом Сбербанк групе предузела све потребне активности које су омогућиле да се акције Сбербанке и власништво непосредно од стране НБС пренесе на АИК банку и Сбербанка је постала чланица АИК банке, једне домаће јаке банкарске групе, на тај начин смо сачували и стабилност банкарског система и грађана", објашњава Стаменковић.

"Сбербанка" је променила власника, додаје он, али она наставља као самостална банка да послује и пружа услуге својим клијентима.

"Ситуација која је изазвана, не проблемима у раду Сбербанке Србија, већ проблемима у раду њихових акционара, а ми смо нашом реакцијом спречили да ти проблеми утичу на функционисање банке у Србији. Сбербанка није више чланица Сбербанк групе и самим тим отклоњене су све сумње да то може да утиче негативно на пословање ове банке", објаснио је Стаменковић. 

У 2022. у Србији постоје 23 банке. На питање да ли у Србији има превише банака, одговара да их има онолико колико тржиште дозвољава.

"Велика већина банака јесте у страном власништву, али имамо и домаће банке – АИК банку, Банку Поштанска штедионица, Алта банку, Српску банку...

На питање има ли најаве да ће још нека мања банка постати део веће, одговара:

"У наредном периоду ми имамо већ неке најаве – Рајфајзен банка је најавила куповину Креди Агрикол банке, НЛБ банка, тј. група, већ је постала власник Комерцијалне банке. Свим тим променама ни на који начин није смањен квалитет услуга које банке пружају и заправо допринеле су јачању стабилности финансијског система", оценио је Стаменковић.

На питање да ли су и наше банке у систему SWIFT-а и колико је он важан, наводи да домаће банке јесу део тог система за међународна плаћања, али да се у домаћем платном промету користи домаћи систем, домаћа мрежа под контролом НБС.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво