Читај ми!

Вучић: Притисци на Србију после Путинове одлуке биће већи него икада пре

Председник Србије Александар Вучић изјавио је, после одлуке председника Русије Владимира Путина о признању две самопроглашене републике на истоку Украјине, да позиција Србије није лака и да је доводи у ситуацију у којој постоје бројни изазови – политичке, безбедносне и економске природе.

Вучић је у Монаку за Tелевизију Пинк рекао да ће притисци на Србију после одлуке Путина о признавању независности Луганска и Доњецка бити много већи него икада раније, да ово руши комплетну безбедносну архитектуру света и да "како ће се ко понашати и ко ће шта да чини, то нико не може да зна".

Kако је истакао, за Србију је важно да у смислу политичко-безбедносне архитектуре "наша опредељеност за мир мора да буде снажна, а наша снага одвраћања још снажнија и јача".

Вучић је, на питање о разговору са председником Француске Емануелом Макроном, и питање колико је забринут због актуелне ситуације, као и шта то значи за Србију, нагласио да су политички, безбедносни и економски изазови бројни у оваквој ситуацији.

Председник је рекао да оно што је претходна три дана доживео потврђује његове речи, да расте притисак на нашу земљу.

"Оно што сам доживео претходна три дана показује шта можемо очекивати да ће тек да следи и да у политичком смислу неће бити нимало једноставно за Србију", истакао је Вучић.

Додао је да више "нико не може да предвиди како ће се ко понашати и ко ће шта да чини". 

"Све што смо знали до јуче, данас више не постоји. Оно што је за нас важно јесте да наша опредељеност за мир мора бити чврста, снажна, и наша снага одвраћања потенцијалног агресора мора да буде још снажнија и јача", објаснио је Вучић.

Подсетио је да је данас одржана седница Савета за националну безбедност, на којем је, као врховни командант, издао налог војсци и полицијским снагама, као и захтев специјалним јединицама, да у сваком тренутку буду припремљени на најбољи могући начин, и да треба наставити са наоружавањем и опремање војске и полиције.

"У политичком смислу морамо да радимо много, морамо да разумемо да мир није нешто што се подразумева, што се види данас. Мораћемо много труда и рада уложити да сачувамо мир, да бисмо обезбедили сигурност за нашу децу, наше родитеље, како бисмо осигурали будућност", казао је председник.

"Ова ситуација је најкомпликованија за све наше савременике"

Вучић је нагласио да је ова ситуација најкомпликованија за све наше савременике, за наше родитеље, за нас и за нашу децу.

"Мислим да се овим дефакто и суштински мења светски поредак у којем ће силе вратити доминацију на једној страни, односно да ће постојати више суперсила и центара политичке и економске моћи", рекао је Вучић.

Што се тиче економског дела, указао је на то да је нафта истог тренутка скочила, да су све цене сировина скочиле, да су берзе непосредно погођених земаља пале, и да ће то све изазвати додатну нервозу и проблеме.

Вучић је приметио да постоји проблем пристрасности наших медија.

"Kада погледате наше наслове видите да у 80 одсто медија не постоји никаква објективност, већ су шта год да се дешава на руској страни, као што је осталих 20 одсто на западној страни. У таквим условима велике политичке острашћености сви себи наносимо штету, уместо да будемо своји на своме, будемо мирни, да се кроз велику светску кризу извучемо само са огреботинама. Ми не можемо то да урадимо. Kод нас је увек све страст, навијање, и од тога ћемо се тешко излечити", сматра Вучић.

Додао је да је са Макроном имао важан разговор о ситуацији у нашем региону. Такође, разговарао је, како је пренео, и са представницима других држава света, те најавио да ће имати разговоре и наредних дана.

"Постоје велики страхови да би све могло да се прошири на друге делове Европе, посебно Балкан", оценио је Вучић.

"Кренули позиви и вруће линије за увођење санкција Русији" 

Председник је навео да ће на Србију тек уследити све већи притисци са захтевом да уведе санкције Русији, као и да је већ имао такве позиве и "вруће линије", али да ће наша земља издржати све притиске.

Вучић је рекао да ће уследити притисци на нас са различитих страна и додатно у вези са  односима у региону.

"Јер, када не могу да одговоре неком снажнијем од нас – ‘ајде да то покажемо на неком мање снажном", казао је председник.

На питање како, онда, да се одупремо у овој ситуацији тим пристицима, Вучић је рекао:

"Јединством, одговорношћу и озбиљношћу. Немамо избора, него да можемо да се одупремо. Много смо имали тешких тренутака, имамо своју земљу и не можемо да је мењамо ни за једну другу. То је земља наше деце."

Вучић је додао да у томе немамо никакву алтернативу.

"Можете да мислите какви ће сад притисци на Србију да буду по питању увођењу санкција Русији. Већ сам имао позиве и вруће линије. Нисам о томе разговарао са председником Француске Макроном, са њима сам разговарао много по питању Западног Балкана. Он је фер по том питању и хоће да нас чује", казао је Вучић.

Поручио је да Србија има снажну економију и да ће проћи и кроз ову међународну кризу, не лако, али лакше него многи други јер има стабилан фискални систем.

Kако је рекао, вечерас ће са министром финансија Синишом Малим дуго разговарати о томе шта све треба да се набави од резерви и додао да смо већ набавили млеко у праху, со и све друго.

Вучић је поручио да нико не треба да прави залихе пошто држава има свега довољно, и то на правилан начин чува.

"Такође, држава се снабдела лековима и медицинским уређајима, а набављају се сада и милиони и милиона конзерви рибе и другог", додао је Вучић. 

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво