Читај ми!

СНС и СПС на одвојеним листама, а после избора опет заједно

СНС и СПС ће и после избора наставити да раде заједно у Влади Србије и на нивоу града Београда, ако им грађани буду указали поверење, а на изборе ће изаћи са одвојеним листама, саопштио је лидер напредњака и председник Србије Александар Вучић после састанка са СПС-ом. Лидер социјалиста Ивица Дачић каже да ће Вучић, ако буде кандидат СНС-а на председничким изборима, бити заједнички кандидат и СПС-а.

Вучић је, након састанка са делегацијом СПС-а, коју је предводио лидер Ивица Дачић, пренео новинарима, да је разговарано пре свега о стратешкој сарадњи.

"Ускоро ће бити десет година како веома успешно сарађујемо, доносимо важне, тешке одлуке за Србију и њене грађане. Мислим да смо много тога доброг оставили нашем народу и земљи. Разговарали смо о будућој сарадњи, да и после избора, ако будемо у могућности, ако грађани укажу поверење наставимо да радимо заједно у влади Србије и на нивоу града Београда", објаснио је он.

Вучић је казао да је донета одлука да на изборе две странке изађу са посебним листама, јер ће то, уверен је, довести до максимизације резултата и привлачење већег броја бирача за оно што је најбоље за земљу.

"Причали смо о томе како и на који начин да у оквиру програма ‘Србија 2025’ и ‘Србија 2030’ заједничке вредности и циљеве ставимо на право место и све што смо до сада чинили и радили да пронађемо још више снаге и енергије за важна и велика дела у будућности", нагласио је он.

Истакао је да, што се СНС-а тиче, сарадња са СПС-ом може бити настављена.

"Спремни смо и радиће наше комисије на стварању стратешког, програмског, планског документа који ћемо заједно потписати", најавио је лидер напредњака.

Наставак сарадње 

Лидер социјалиста Ивица Дачић изјавио је да напредњаци и социјалисти настављају сарадњу, без обзира на форму изласка на изборе, наводећи да ће СПС свакако подржати Александра Вучића у трци за председника Србије, али да нису сигурни да би неки други кандидат којег би СНС предложио, добио подршку СПС-а.

Дачић је, после састанка делегација СНС-а и СПС-а, рекао да су социјалисти поносни на резултате десетогодишње сарадње, који су, каже, променили лице Србије и такви су да се може рећи да је вредело радити на њима.

"Ово је наш трећи састанак међупартијски, а још на првом састанку на предлог председника Вучића, договорили смо се да ћемо сарадњу да наставимо, без обзира на форму у којој излазимо на изборе. То можда некоме није, али је заправо најважније", рекао је Дачић.

Он је поновио да ће СПС подржати Вучића као заједничког кандидата за председника.

"Разни људи кажу да СПС треба да има свог кандидата. Имамо ми свог кандидата, имали смо га и 2017. године, то је Александар Вучић. Нећу да се мешам у одлуке СНС-а, али што се нас тиче, ако је Вучић кандидат за председника Србије, он је наш заједнички председнички кандидат", рекао је Дачић.

Он је, међутим, указао да би, будући да та одлука још није донета у оквиру СНС-а, став социјалиста био драстично промењен, уколико Вучић то не би прихватио.

"Питање је да ли ми можемо да прихватимо другог кандидата", рекао је Дачић и додао да и овом приликом тера Вучића да прихвати председничку кандидатуру.

Када је реч о листама за парламент и локалне изборе, Дачић је рекао да две странке никада нису политизовале то питање, већ је то ствар аналитике – шта доноси најбољи резултат и највише мандата после избора.

"Када се подвуче црта, закључак се намеће – да је бољи резултат ако идемо одвојено, СНС са својим, а СПС са својим партнерима. Очекујемо да тај резултат буде довољан да можемо да наставимо сарадњу и да имамо већину и у следећем саставу републичког парламента, али и других органа власти", рекао је Дачић.

Он је истакао и да напредњаци и социјалисти не разговарају о цифрама, броју посланика, нити о министарским местима, већ искључиво о циљевима, а то је, каже, да када прођу године власти, свако може да се пита шта је оставио у политичко наслеђе.

Према његовим речима, за протеклих десет година много је урађено што ће остати као политичко наслеђе Александра Вучића, СНС-а, али и СПС-а, који су радили заједно.

"Сигуран сам да ћемо победити на изборима, да ће Вучић као заједнички председнички кандидат победити у првом кругу и да ће листе СНС-а и СПС-а освојити убедљиву већину у броју посланика и одборника", закључио је Дачић.

О председничком кандидату прво СНС

Говорећи о председничком кандидату, Вучић је рекао да ће о председничком кандидату одлучити СНС, али да ће пре тога имати још један састанак са СПС-ом.

"Што се тиче избора председничког кандидата захвалио сам се на лепим речима пријатељима из СПС-а, али мислим да је фер да прво о томе одлуче људи у СНС-у. Затим ћемо имати још један састанак са партнерима из СПС-а и онда донети коначну одлуку ко ће бити председнички кандидат", рекао је Вучић.

Вучић је рекао и да је прихваћен захтев опозиције да се редослед на листи за председничке изборе утврди на основу жреба, а не по времену предаје кандидатуре.

"Ви мислите да људи не умеју да препознају имена и бројеве.

Ја сам био број 6 на прошлим изборима, а Саша Јанковић број један. Какве то везе има, мислите да су људи глупи у Србији", навео је Вучић.

Каже и да не види коме је то важно, али да говори о сујеверју и предрасудама на којима политички противници базирају бављење политиком. 

Заједничке тешке одлуке 

Одговорио је, на питање новинара да ли постоји нешто око чега се СНС и СПС данас у разговорима нису сложили, Вучић је рекао да наравно да постоји, али да две странке имају заједничке стратешке циљеве и жељу да Србија иде напред.

Вучић је истакао да је Србија предвођена СНС-ом много тога успела да постигне у претходном периоду заједно са СПС-ом.

"Не желим ја да ставим капу и кажем да је то мој успех, делимично мој, али не бих успео у свему томе да и тада, када сам предложио низ тешких одлука да није било Ивице Дачића који је то подржао, истински и искрено", рекао је Вучић.

Казао је да ни унутар СНС-а немају исто мишљење о свему, а камоли када су у питању две странке, али да су СНС и СПС донели до сада пуно тешких одлука, и када су биле поплаве 2014. године, када је доношен Бриселски споразума у коме, како каже, сада тражимо спас за српски народ на КиМ и донекле купујемо време и друго.

Вучић је истакао да је уз подршку СПС-а спроведена и најбоља фискална консолидација у Европи и да наша земља сада има јавни дуг од 51,6 одсто БДП-а, а просечна плата ће у децембру и јануару прећи 610 евра.

Нагласио је да је све то засновано на реалном расту, инвестицијама и извозу, као и да подаци Евростата показују да је Србија имала највећи раст БДП-а у претходне две године.

Вучић је казао да покушава да се привикне на време када неће водити СНС који много воли, као и да му сви постају исти и да не жели да користи кампању да би нешто лоше рекао о некој другој странци.

Делегацију СНС-а су, поред председника Вучића, чинили и функционери странке Ана Брнабић, Синиша Мали, Златибор Лончар, Дарко Глишић, Милош Вучевић, Горан Весић, Владимир Орлић, Владанка Маловић, Невена Ђурић, Милица Николић и Ђорђе Тодоровић.

Са Дачићем су из СПС-а састанку присуствовали функционери те партије Бранко Ружић, Александар Антић, Владимир Заграђанин, Душан Бајатовић, Славица Ђукић Дејановић, Новица Тончев, Предраг Марковић, Никола Никодијевић, Ђорђе Милићевић.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара