Читај ми!

Макрон: ЕУ мора да пружи јасну перспективу Западном Балкану у разумном временском року

У говору у Европском парламенту француски председник Макрон рекао је да Европа мора да пружи јасну перспективу чланства Западном Балкану у разумном временском року, али је нагласио да ЕУ мора да промени начин функционисања да би примила нове чланове.

Говорећи о приоритема француског председавања пред европским посланицима, Макрон је рекао да Европа не може да окрене леђа региону "који је својом географијом и историјом у срцу европског континента".

"Западни Балкан носи ожиљке који нас подсећају на важност мира и значај ЕУ. Зато је наш задатак да редефинишемо односе са земљама Западног Балкана и да им на јаснији и искренији начин дамо перспективу чланства у ЕУ", рекао је Макрон.

Председник Француске је нагласио да пријем Западног Балкана не треба само да буде одговор на покушаје "спољних актера да дестабилизују ситуацију", већ "искрен пројекат који би се десио у разумном временском року".

"Јасно је да Европа са актуелним правилима функционисања не може имати 32 или 33 члана. Зато у оквиру конференције о будућности Европе морамо да нађемо јаснија правила која ће омогућити брже одлучивање", наглашава француски председник.

Макрон је рекао да је потребан искрен однос према унутрашњој реформи ЕУ у и према "карти Европе у којој Балкан има своје место".

"Зато ћемо после конференције о будућности Европе одржати и конференцију о Западном Балкану на којој ћемо се бавити овим кључним питањем", поручио је Макрон.

У говору у Европском парламенту Макрон је изнео ставове Француског преседавања о изградњи европске стратешке аутономије у економији и одбрани и заштити европског модела заснованог на демократији и владавини права.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво