Читај ми!

Петковић: Парламент у Приштини покушао да поништи најелементарнија права Срба

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић, поводом приштинске резолуције против организовања референдума на КиМ, оценио је да је то покушај да се потпуно пониште најелементарнија политичка и грађанска права Срба.

Одлуком да онемогући одржавање референдума о промени Устава Србије у српским срединама на Косову и Метохији, парламент привремених институција самоуправе у Приштини ушао је у фазу отворене конфронтације са српским народом на КиМ и покушао да потпуно поништи најелементарнија политичка и грађанска права Срба, што ће имати несагледиве последице, саопштио је Петар Петковић.

"Нека Курти и његови екстремисти не мисле да ће моћи да Србима забране да у будућности гласају на Косову и Метохији, посебно на изборима 3. априла, и да ће успети икога да обесхрабре у борби за опстанак и права српског народа у нашој јужној покрајини", поручио је директор Канцеларије за КиМ.

Оценио је да су образложења из Резолуције приштинског парламента лицемерна и најобичнији манифест политичког насиља и екстремизма, чиме се употпуњује кампања репресије над Србима на Косову и Метохији која траје већ месецима у форми систематског застрашивања, претњи и демонстрација силе.

"Данас је потврђено да је обесправљивање српског народа, не само званична политика екстремистичке Куртијеве владе, већ и једина тема око које албански политички представници у покрајини имају консензус", сматра Петковић.

Представници међународне заједнице, приметио је, нису одлучили да благовремено примене снажнији притисак на Приштину како би Србима било омогућено да гласају, већ су се задржали на саопштењима и реторичким порукама, које приштинске политичке структуре очито нису доживеле као обавезујуће.

Подсећа да је српском народу уз подршку ОЕБС-а у прошлости било гарантовано право да гласају на изборима које расписује Република Србија, и да због тога данашњу одлуку Приштине оправдано доживљавају као најфлагрантнији акт политичког насиља, почињен уз прећутну сагласност дела међународне заједнице.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво