Читај ми!

Земље Квинте траже од Куртија да дозволи Србима да гласају на референдуму

Земље Квинте позвале су владу привремених приштинских институција да дозволи Србима на Косову и Метохији да у недељу 16. јануара, гласају на референдуму о промени Устава Србије, наводи се у њиховом заједничком саопштењу.

Француска, Немачка, Италија, Велика Британија, САД и Европска унија поздравиле су референдум о промени Устава Србије и додале да су реформе корак ка приближавању Србије европским стандардима.

"Охрабрили смо све грађане Србије да изађу на референдум и сматрамо да је важно да бирачи са правом гласа могу да гласају на изборима и референдумима. Са жаљењем констатујемо да Влада није дозволила Организацији за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) да прикупи гласачке листиће бирача који живе на Косову за предстојећи референдум, у складу са досадашњом праксом", наводи се у саопштењу из амбасада земаља Квинте у Приштини.

Позивамо владу у Приштини, да омогући Србима на Косову и Метохији да остваре своје право гласа на изборима и изборним процесима у складу са овом устаљеном праксом, додају у саопштењу.

У заједничком ставу позивају Приштину и Београд да се уздрже од акција и реторике које повећавају тензије и да се конструктивно ангажују у дијалогу који води ЕУ.

"Важно је да Београд и Приштина постигну напредак ка свеобухватном споразуму који отвара перспективу ЕУ и унапређује регионалну стабилност", подвлачи се у заједничком саопштењу земаља Квинте.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво