Читај ми!

Дачић о Новаковом случају: Биће последица по односе Србије и Аустралије, oво је срамно

Све што се дешава са Новаком Ђоковићем у Аустралији оставиће последице на односе Србије и Аустралије, каже председник Скупштине Ивица Дачић за РТС.

Ивица Дачић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је тешко да ће Аустралија прихватити било који аргумент државе Србије када је реч о случају Новака Ђоковића.

"То није никакав специјалан и специфичан случај, овде је реч о политизацији питања јер на стотине људи добија разна изузећа. И ми политичари смо били на разним одлучивањима свуда по свету, у Британију смо морали да идемо, цела делегација је морала да тражи изузеће али је то било у оквиру политичких манифестација, па су УН гарантовале за то. Ако могу други тенисери да долазе, зашто се неко тако понаша према Новаку Ђоковићу", истиче председник Скупштине Србије.

Постоје, каже, политичке импликације, а ово што се дешава оставиће последице по oдносе државе Србије и државе Аустралије.

"Наши односи нису много развијени јер смо удаљени, то је земља која себе сматра изузетно посебном и специфичном, они то увек говоре. Кад смо тражили укидање виза, они су рекли да и енглеска краљица мора да има визу да би дошла у земљу којој је краљица. Новак ништа није крив, Новак је дошао после њиховог одобрења да дође. Овакво понашање је срамно понашање и то треба ставити до знања Аустралији", наглашава Дачић.

Подсећа да Новак има дипломатски пасош Србије и да није било ко.

"Он је тенисер број 1, светско име и легенда, ово је неуобичајено, срамотно, дрско", истакао је Дачић.

Наглашава да не верује да ће после свега њихов премијер доћи у Србију. "Нити нам треба", каже Дачић.

"Мислим да су ушли у невиђени проблем сами са собом, Новак је већ победник, очигледно да они њему не дају да игра, ово је начин да се спречи да постане најбољи тенисер у историји. Живот је дуг, надам се да ће тај премијер некада доћи у ситуацију да може да осети како је то кад се неко према њему понаша како се он понаша према другима", наглашава Дачић.

О референдуму и изборним законима 

Говорећи о предстојећем референдуму 16. јануара, председник парламента је рекао да верује да ће промена Устава бити изгласана. Додаје да се промене тичу искључиво правосуђа. 

"То ће бити у интересу грађана, јер су они највише непосредно заинтересовани ко ће им судити и ко ће их тужити", навео је Дачић додајући да би политичке странке требало више да се укључе у расправу.

Одговарајући на констатацију да се не показује велико интересовање грађана за референдум, Дачић је рекао да се то и не може очекивати јер то нису теме које побуђују интересовање, али су од великог значаја.

Дачић је додао да ће се ускоро у изборној процедури наћи и изборни закони. Реч је о, како каже, стварима које су до сада више пута анализиране а потписани су и споразуми током различитих дијалога.

"То сад треба да се преточи у законе. Из ОЕБС-а су рекли да ће после 9. јануара дати мишљење о тим законима, када то мишљење стигне, ићи ће одмах на седницу парламента. После референдума сви законски рокови за расписивање избора се приближавају", наводи председник парламента.

Наводи и да га следеће недеље очекује разговор са лидером СНС-а Александром Вучићем о наступу на предстојећим изборима.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво