Читај ми!

Дрецун за РТС: Забрана рударењa биткоина Приштини може да буде повод за упад на север КиМ

Ушли смо у период сталне опасности од могућих нових, једностраних акција Приштине уз употребу специјалних јединица. Сада су забранили рударење биткоина, што може да им буде повод за упад јединица на север КиМ да претражују терен, изјавио је за РТС Милован Дрецун, председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију.

Милован Дрецун је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекао да уочи Божића Срби на КиМ страхују од могућих једностраних акција Приштине, уз употребу специјалних јединица и насиља, да су обесправљени и претворени у грађане другог реда, као и да немају сигуран живот.

"Страхују јер Приштина не показује намеру да ситуацију мења набоље, да створи услове за повратак протераних, што не жели да се посвети дијалогу са Београдом, што не жели да реализује оно што је договорено, посебно Заједницу српских општина, као и због многих разлога. Срби оправдано страхују за свој опстанак и будућност на КиМ", каже Дрецун.

Иако нема индикатора да се припрема већа конкретна акција специјалних јединица, додаје, не може се ни у ком случају искључити могућност ескалације, јер су, како каже, створени предуслови за тако нешто.

"Видите да су увели ванредно стање на плану енергетике, да су сталне рестрикције струје. Албанци то подржавају, јер Курти стално иде са причом да је север КиМ крив због тих несташица струје и Србија, као и са причом о наплати струје везано за подручје севера, што њему подиже рејтинг код Албанаца", изјавио је Дрецун.

Истиче да смо ушли у период сталне опасности од могућих нових, једностраних акција Приштине, уз употребу специјалних јединица.

"Забранили су тзв. рударење биткоина. Већ дуго говоримо да је у два села велика потрошња струје, Винарце и Суви До, у којима Албанци тајно троше струју због тог рударења биткоина. Сада су забранили то, што може да им буде повод да упадну са специјалним јединицима и да претражују терен, да виде ко то се даље бави рударењем и користи велике количине струје", упозорава Дрецун.

Истиче да КФОР једино може да спречи упад специјалних јединица. "Добро је што је командант КФОР-а мађарски генерал, што су у приправности припадници мађарског контингента КФОР-а у наредних шест месеци. Мислим да ће они имати довољно разумевања", каже гост Јутарњег програма.

Дрецун наводи да Србе на КиМ дотиче и дијалог Београда и Приштина, зато што су питања која се налазе на дневном реду везана за њихов свакодневни живот.

"Питање имовине је на дневном реду дијалога. То је веома битно за опстанак српског народа и за повратак протераних. Слобода кретања је саставни део тога, као и питања да ли ћете имати редовно струју, такође, обезбеђена радна места, да ли ћете моћи да децу школујете нормално...", истиче Дрецун.

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију закључује да "привремене институције на КиМ охрабрују екстремисте и обесхрабрују српски народ да остане на КиМ", као и да Приштина минира дијалог.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво