Читај ми!

Одбор за финансије прихватио споразум Србије и Албаније о узајамном признавању сертификата за безбедност

Парламентарни одбор за финансије прихватио је данас споразум влада Србије и Албаније о узајамном признавању сертификата за сигурност и безбедност које царинске службе две земље додељују привредним субјектима од поверења које ће донети вишеструке бенефите у пословању.

Споразум о узајамном признавању АЕОС одобрења потписали су лидери држава 21. децембра у Тирани, а после зеленог светла одбора наћи ће се у скупштини Србије где ће бити потврђен законом.

Како је објашњено, АЕОС статус Управа царина Србије додељује привредним субјектима који испуне посебене услове сигурности и безбедности па им царинска служба верује, односно да су поуздани партнери.

У Србији је тренутно 37 привредних субјеката у АЕОС статусу, а споразумом са Албанијом омогућено је да они могу привилегије стечене поверењем царина да користе и код царинских органа Албаније.

Захваљујући узајамности привредни субјекти из Албаније у том статусу погодности ће моћи да користе у поступку пред српским царинским органима.

Компаније са АЕОС статусом имају убрзане процедуре, смањење формалности пред царинским органима и мање трошкове тог поступка.

Узајамно признавање АЕОС статуса, оцењено је, доноси вишеструки бенефит за пословну заједницу.

Такве компаније у царинским органима подносе документацију са мањим сетом података, имају приоритет имају при прегледу ако буду изабране за контролу, а могу да захтевају да се царинска контрола обави на другом месту, а не месту прописаном од царинског органа.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво