Читај ми!

"Отворени Балкан неће стати" – Вучић, Рама и Заев поручују да повезивање у региону свима доноси добро

Председник Србије Александар Вучић и премијери Албаније и Северне Македоније, Еди Рама и Зоран Заев, састали су се у Тирани у оквиру регионалне иницијативе "Отворени Балкан". Тема сусрета су разговори о Стратешком плану за 2022. годину. Најважније је потписивање шест споразума, који одмах ступају на снагу. Међу њима је и Споразум о условима за слободан приступ тржишту рада на Западном Балкану. "Отворени Балкан" неће стати, порука је коју шаљу лидери три земље и поручују да се ради на конкретним стварима које ће људима донети много доброг.

У Тирани је одржана пленарна седница регионалне иницијативе "Отворени Балкан", на којој су потписана шест споразума, међу којима и Споразум о слободном приступу тржишту рада, који ће омогућити увођење јединствене радне дозволе за све три земље.

Председник Србије, премијери Албаније и Северне Македоније разговарали су о стратешком плану за 2022. годину.

"Сигуран сам да нико не може да заустави ову иницијативу", поручио је председник Александар Вучић у Тирани.

Лидери Србије, Албаније и Северне Македоније послали су поруку да је ово иницијатива која доноси бољу будућност и грађанима и привреди. То ће, како је истакнуто, омогућити потписивање шест споразума, који се односе на лакши проток људи и робе између три земље.

Председник Србије, као и премијери Албаније и Северне Македоније, поновили су да су и остали партнери са Западног Балкана позвани да се прикључе овој иницијативи. Она је, како је истакао Вучић, већа од свакога појединачно, те ствара основу за бољу будућност наше деце и за бољи економски развој земаља које у њој учествују.

"Верујем да је ово једна од највећих идеја у данашњој Европи", нагласио је Вучић.

Седници је, путем видео-линка, присуствовао и европски комесар за проширење Оливер Вархељи, који је поручио да ЕУ нуди најмање трећину БДП-а региона, уколико се у овај вид регионалне сарадње укључе и Црна Гора, БиХ и Приштина.

Претходно су састанак одржали Рама, Заев и Вучић, а након пленарног састанка, делегације три земље састале су се са представницима Атлантског савета, након чега је потписано шест споразума. Одржан је и Регионални форум о пољопривреди и регионалној сарадњи.

Уследила је заједничка прес-конференција тројице лидера, на којој је поручено да "Отворени Балкан" неће стати, те да се ради на конкретним стварима које ће људима донети много доброг.

Скупу у Тирани присуствовали су и ресорни министри све три земље, а у делегацији Србије – министар финансија Синиша Мали, министар пољопривреде Бранислав Недимовић, као и председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво