Читај ми!

ЕУ поздравила напредак Србије у приступним преговорима

Министри у Савету за опште послове ЕУ (ГАЦ) данас су у Бриселу постигли консензус и усвојили закључке о земљама у процесу приступања ЕУ, што се оцењује као важан сигнал о проширењу као приоритету за ЕУ.

У закључима о Србији, Савет поздравља "укупан напредак" који је земља направила у процесу преговора о приступању, али и наглашава да су даљи напредак у области владавине права и фундаменталних права као и у процесу нормализације односа Београда и Приштине "одлучујући" за укупну брзину приступних преговора Србије са ЕУ.

У својим годишњим закључима, Савет за опште послове ЕУ, констатује да ЕУ интеграције настављају да буду стратешки циљ Владе у Београду и позива власти у Србије да се "чврсто посвете промоцији ЕУ вредности" и "позитвној комуникацији" о ЕУ као главном политичком и економском партнеру Србије.

"Савет примећује напредак који је Србија направила у појединим областима владавине права, али и укупан ограничени напредак и кашњења у другим областима. Савет ЕУ охрабрује Србију да настави да показује политичку вољу како би даље убрзала реформе и испоручила конкретне резултате у фундаменталним областима", наводи се у тексту закључака у које је Танјуг имао увид.

Посебна пажња српским властима се скреће на ефикасност и реформу правосудног система у земљи, на борбу против корупције и организованог криминала, као и на "ограничен напредак" у области слободе изражавања.

Савет за опште послове ЕУ поздравља опредељеност Србије да активно ради на промоцији регионалне сарадње и јачања допбросуседских односа.

Када је реч о дијалогу Београда и Приштине, Савет ЕУ позива Србију да се у "доброј вољи и духу компромиса" ангажује на постизању свеобухватног правнообавезујуцег споразума, а позива се и на примену свих до сада постигнутих споразма у дијалогу.

"Обе стране треба да избегавају акције које подривају стабилност као и реторику која не доприноси дијалогу", наводи се у тексту закључака Савета ЕУ.

У закључцима, Савет ЕУ "позитивно оцењује" наставак напретка у развоју тржиштне економије у Србији као и економске мере које је држава предузела у циљу ублажавања последица пандемије ковида 19.

Поздрављају се и напори Србије у испуњавању мерила за отварање калстера 3 који се односи на конкурентност и инклузивни раст.

Србија се и овога пута позива да појача напоре када је реч о усклађивању са заједницком спољном и безбедносном политиком ЕУ, а поздравља се континуирано учешће земље у мисијама и операцијама Европске уније.

Савет ЕУ позива Србију и да се уклади и са заједничком визном политиком ЕУ.

Закључи Савета ЕУ усвајају се на крају године, а у великој мери се ослањају на годишње извештаје Европске комисије о земљмам из тзв. "пакета проширења".

Закључи Савета ЕУ о земљама из процеса приступња нису били усвојени пошле године због немогућности земља чланица да се договоре око услова које је Бугарска постављала када је реч о тексту који се односи на Северну Македонију, односно услова за отврање приступних преговора са Скопљем.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво