Читај ми!

Дрецун: Куртију на челу КБС-а треба послушник, циљ је да насилно овладају севером Косова

Председник скупштинског одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун каже за РТС да је након постављања Башкима Јашарија за новог команданта Косовских безбедносних снага јасно да "Аљбин Курти не може да изађе из шињела злочиначке организације ОВК".

Милован Дрецун, о одлуци председнице привремених приштинских институција Вјосе Османи да именује Башкима Јашарија за новог команданта Косовских безбедносних снага (КБС), каже да је оно што се зна о њему искључиво негативно.

"Треба знати да он припада организованом криминалном клану. Његов стриц јесте Адем Јашари који је ликвидиран у сукобима са нашим снагама безбедности, али посебно је интересантно да је Башким Јашари био један од команданата зона у такозваном косовском заштитном корпусу (КЗК) од 2003. године и да је управо тада осумњичен за неке криминалне активности", истиче Дрецун.

Наводи да се у строго поверљивој Белој књизи Кфора и НАТО-а о огранизованом криминалу на Косову и Метохији Јашари доводи у везу са шверцом дроге и наоружања, рекетирањем и организовањем проституције.

"Врло је проблематично да таква личност дође на чело те њихове такозване будуће војске", наглашава Дрецун.

Каже да је Башкимов брат Сахит Јашари у време сукоба на Косову и Метохији 1998. и 1999. године био један од команданата такозваних полицијских јединица које су починиле најтеже злочине.

"КБС има оперативне планове за упад на север Косова"

Дрецун истиче да привремене институције у Приштини покушавају да створе слику о КБС-у као о некаквој мултиетничкој формацији, а да у исто време доводе на чело човека који је спреман све да учини против интереса српског народа.

"КБС је наставак деловања терористичке Ослободилачке војске Косова (ОВК), под другим именом. Након доласка међународних снага обавеза је била по Резолуцији 1244 да се демобилише ОВК. Уместо тога, они су 5.000 припадника само пресвукли у униформе косовског заштитног корпуса (КЗК) који је био организован на идентичан начин као ОВК, у истим зонама одговорности. Наследник КЗК је заправо КБС", објашњава Дрецун.

Каже да је након постављања Јашарија јасно да Аљбин Курти не може да изађе из шињела злочиначке организације ОВК и да му треба послушан човек да спроводи активности које планира у наредном периоду, посебно на северу Косова и Метохије.

"Они интезивно раде на наоружавању КБС-а који претварју по десетогодишњем плану у некакву војску Косова. Имају веома активне оперативне планове за деловање и упад те формације на север Косова. Њихов једини циљ је да покушају насилно да овладају севером Косова", сматра Дрецун.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво