Читај ми!

Посланици расправљају о извештају ЕК, на седници и премијерка

Скупштина Србије почела је расправу о Предлогу закључка поводом представљања Извештаја Европске комисије о Србији за 2021. годину, а седници присуствује и премијерка Ана Брнабић.

Седници парламента на којој се расправља о извештају Европске комисије присуствује и делегација Европске уније, као и представници Националног конвента.

Председница одбора за европске интеграције Елвира Kовач рекла је да је, уколико се посматра шири контекст европских интеграција, сада дошао тренутак да се редефинише политика проширења ЕУ, али и да се оснажи веродостојност процеса европских интеграција за Србију.

"То значи уважавање напретка о спроведеним реформама, подршка развијању различитих модела регионалне сарадње, помоћ у имплементирању конкретних инфраструктурних и економских пројеката и уважавање нашег европског наслеђа и традиције", рекла је Kовач.

Према њеним речима, овогодишњи тон извештаја о напретку представља помак у односу на претходне извештаје јер се, како каже, акценат у преговарачком процесу ставља на партнерство, подршку и будућност.

"Извештај истиче три кључна елемента преговора са Европском унијом, реформу владавине права, свеобухватну нормализацију односа са Kосовом и стандарде", указала је Kовач.

Поред опште оцене да европске интеграције Србије одликује умерена припремљеност уз ограничени напредак, закључак је да је Влада Србије у првој половини ове године поставила реформе повезане са ЕУ и владавину права као своје приоритете.

Kонстатује се да је остварен баланс између напретка у области владавине права и нормализације односа са Приштином, са једне стране, и напретка у осталим областима са друге стране.

Брнабић: Очекујем отварање кластера до краја године 

Премијерка Ана Брнабић рекла је да очекује отварање кластера до краја године, на међувладиној конференцији.

Брнанбић је рекла да Србија може да буде задовољна Извештајем о напретку и да први пут од 2016. године постоји позитиван наратив у погледу реформи у области владавине права.

"Kонстатован је и напредак у области слободе изражавања и медија, што је такође важно, јер смо као влада много поклонили пажње том питању", рекла је премијерка.

Kада је реч о економији, Србија има добар извештај и похвале, рекла је Брнабић и додала да стабилност и брз опоравак долазе у време када се и даље боримо са пандемијом корона вируса.

Радило се, каже, на реформама у области владавине права, на перпорукама ГРЕKО, борби против организованог кирминала.

Наводећи да је Европска комисија препоручила државама чланицама отварање оба кластера (3 и 4), Брнабић је казала да се и даље ради директно са државама да Србија добије ту подршку и отвори макар један од два кластера.

"Свакодневно смо у контакту са државама чланицама, одговарамо на сва отворена питања, дајемо разјашњења", рекла је она.

Премијерка је рекла да је извештај ЕK представљен свим релевантним организацијама и удружењима, наводећи да јој је посебно важно да нагласи да се отворено и транспрентно комуницира са свим чиниоцима у друштву.

Следећи корак су измене Устава у домену правосуђа, подсетила је премијерка, додајући да је референдум заказан за 16. јануар и да ће до тада представити грађанима о чему се одлучује на референдуму и зашто се те реформе важне. 

Указала је и да је подршка грађана Србије за чланству у Европској унији на нивоу од 57 одсто.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи