Читај ми!

Земље Квинте позивају Приштину да спроведе судске одлуке и упише земљиште манастира Дечани

Шефови мисија земаља Квинте и даље су забринути јер косовске институције још увек нису спровеле законит упис земљишта манастира Дечани, наведено је на Фејсбук налогу Амбасаде Немачке у Приштини.

"Шефови мисија Француске, Немачке, Италије, Велике Британије и САД и даље су забринути због тога што, упркос сталним позивима међународне заједнице и сопственог правосуђа, косовске институције још нису у потпуности спровеле законит упис земљишта манастира Дечани у складу са одлуком Уставног суда из 2016. године", навела је немачка амбасада у Приштини на свом Фејсбук налогу.

Истичу да неспровођење ове и других судских одлука "подрива посвећеност владе у спровођењу владавине права и њеном поштовању независног правосуђа".

"Спровођење ових одлука је фундаментална демократска одговорност неопходна за демократску консолидацију Косова и будуце евроатлантске интеграције", саопштиле су земље Квинте", наведено је у саопштењу на Фејсбуку.

Земље Квинте у саопштењу још једном подстичу владу у Приштини да остави политичке несугласице по страни, прихвати своје демократске одговорности и у потпуности спроведе све судске одлуке.

Манастир Високи Дечани сврстан је на листу седам најугроженијих локалитета културног наслеђа у Европи за 2021. годину, коју је саставила паневропска федерација за очување културног наслеђа "Европа ностра".

Тада је наведено да се манастир и даље суочава са претњама због нерешених правних и институционалних питања иако се од 2006. године налази на Унесковој листи светске баштине у опасности.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво