Читај ми!

Одбор за уставна питања формулисао референдумско питање

Скупштински Одбор за уставна питања и законодавство одлучио је да питање на референдуму за уставне промене гласи: "Да ли сте за потврђивање акта о промени Устава Републике Србије?" и тај предлог упутио Републичкој изборној комисији за мишљење.

Чланови Одбора једногласно су одлучили како би требало да гласи питање о којем се грађани изјашњавају на референдуму, а понуђени одговори су – "Да" и "Не".

Питање на референдуму о уставним променама "Да ли сте за потврђивање акта о промени Устава Републике Србије?" у складу је са Законом, јасно и недвосмислено, потврдила је Републичка изборна комисија, рекла је на седници Скупштинског Одбора за уставна питања и законодавство, прдседница тог тела Јелена Жарић Ковачевић.

"Референдумско питање јасно је и недвосмислено и не даје се предности нити се сугерише одговор закључила је Републичка изборна комисија након што је јутрос добила наш захтев за мишљење о усвојеном предлогу", рекла је Жарић Ковачевићева.

На седници Одбора, чланови су једногласно утврдили Предлог акта о промени Устава, Предлог уставног закона за спровођење промене Устава и Предлог одлуке о расписивању референдума ради потврдивања акта о промени Устава.

Предлози су упућени Народној скупшитни по хитном поступку, а седница на чијем би се дневном реду нашли, требало би да буде сазвана за сутра. На истој седници биће расписан и референдум.

"Сутра ће бити донета та одлука, значи пре тога треба да буде донета одлука да Народна скупштина усваја амандмане, та одлука се доноси двотрећинском већином. Трећа тачка дневног реда јесте одлука о расписивању референдума, тако да одмах након седнице Скупштине ја ћу расписати референдум за 16. јануар", рекао је председник Скупштине Ивица Дачић.

Републичка изборна комисија изјашњаваће се о процедури референдума, тек пошто се референдум распише.

Недавно усвојеним Законом укинут је излазни цензус од 50 посто уписаних бирача да би референдум био успешан. За одлучивање о референдумском питању довољна је већина изашлих на биралишта.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво