Читај ми!

Брнабић о начелима СНС-а: У Србији и о Србији одлучиваће само њени грађани

Политика Српске напредне странке заснива се на четири постулата, а један од њих је да у Србији и о Србији одлучују само њени грађани, истакла је чланица Председништва СНС-а и повереница за Београд Ана Брнабић. Синиша Мали поручио је да СНС води одговорну економску политику у чијем је центру човек и подизање животног стандарда грађана Србије, а Александар Шапић је навео да су програмска начела која има СНС проистекла из реалне политике вођене у последњих неколико година.

Ана Брнабић је навела да је први постулат стално јачање – политичко, друштвено, економско, глобално стално јачање Србије.

"Србија која је данас јача него што је била јуче, нешто слабија него што ће бити сутра. То је политика СНС-а", навела је Брнабићева.

Други постулат политике СНС-а је државна стабилност, а трећи пуна самосталност у одлучивању.

"Ми одлучујемо за нас. Имамо пријатеље и партнере, али у Србији и о Србији одлучују само њени грађани", нагласила је Брнабићева.

Четврти постулат политике СНС-а је, каже, сарадња.

"Европска интеграција, али отвореност сарадњи са свим нашим партнерима, који Србији могу донети добро", рекла је она.

Када је реч о економији, нагласила је да је странка, све што је урадила последњих година, урадила заједно са грађанима Србије.

"Израдили смо документ о свим успесима, који смо назвали 'Извештај грађанима Србије'. Ми смо странка која је одговорна, која ради у интересу Србије, која извештај о томе шта је урадила подноси јасно, транспарентно грађанима, онима за које радимо. Сутра ћемо представити тај документ", најавила је Брнабићева.

Указала је да нису биле празне приче и обећања када је речено да су СНС-у најважнији да грађани буду богатији, да имају посла, перспективу, као и шта ће све за њих урадити.

"Говорили смо о конкретним пројектима, испоручили конкретне резултате", истакла је Брнабићева.

"Требају нам деца, то је апсолутни приоритет"

Морамо да имамо више деце, јер ако не поправимо демографску слику и ситуацију у земљи, ако немамо више деце, џабе нам сви резултати које смо постигли, поручила је Брнабићева.

"Демографија је апсолутно најважнија. Ко ће користити све путеве, пруге које градимо, ко ће ићи у те нове школе, лечити људе у болницама? Требају нам деца и то је апсолутни приоритет", поручила је Брнабићева.

Подсетила да је СНС, као окосница Владе и скупштинске већине, усвојила Закон о финансијској подршци породицама са децом и први пут увела подстицаје како би се парови одважили да имају децу.

Додала је да је у програму "Србија 2025" предвиђено 700 милиона евра улагања у популациону политику, те да ће тај закон бити промењен, како би се додатно променили износи подстицаја, да би држава дала више.

Брнабићева је поновила да ће од 1. јануара 2022. за прво дете држава давати 300.000 динара уместо 100.000, повећаће се издвајања за друго, треће дете, посебно ће пажња усмерити на помоћ студентима, како би им се показало да имати децу тако млад, на студијама, не само да је у реду, него је похвално и пожељно.

"Желимо да помогнемо младима да у том добу добију децу. Не само Србија, већ Европа и САД, цео запад, изгубе читаву генерацију, јер добију децу касније. Желимо да покушамо да вратимо ту једну генерацију и да поправимо слику", рекла је Брнабићева и додала да ће бити додатних издвајања за жене предузетнице.

"Да се за четири, пет година похвалимо резултатима у области демографије, као у економији", поручила је Брнабић.

Инфраструктура област од значаја

Друга област од значаја, свакако је инфраструктура, рекла је Брнабићева и додала да су прва асоцијација СНС-а код обичних грађана, путеви, пруге, премрежавање Србије.

"То нам је један од најважнијих приоритета, јер путеви повезују људе и омогући ће да млади остају тамо где су рођени, да се боримо против интерних миграција, за равномерни регионални развој", рекла је Брнабићева.

Додала је да су сва улагања у железнице у складу са заштитом животне средине, јер је железница еколошки најприхватљиви вид транспорта.

Када је реч о образовању и науци, Брнабићева је рекла да је СНС покренула улагања у тим областима.

Указала је и да Србија није земља јефтине радне снаге. "Ми смо променили. Будите поносни", поручила је Брнабићева и додала да је Србија земља способних, паметних људи, пуних идеја.

Посебно је указала на вештачку интелигенцију и биоекономију, као две најважније области у којима Србија напредује.

"Морамо да наставимо да идемо два, три или пет корака испред осталих. Ово је јасан правац до 2030. и нико се више не смеје, јер су видели да можемо у дигитализацију", рекла је Брнабићева и посебно указала на значај Института за развој вештачке интелигеције у Новом Саду.

Навела је и да се предвиђа да ће вештачка интелигенција до 2030. допринети светском БДП-у 15,7 трилиона долара.

"Замислите да Србија узме део тога, а уверена сам да хоће. Замислите каква је то онда будућност", рекла је Брнабић.

Додала је и да је важна биотехнологија, односно биоекономија, која ће детерминисати економску конкурентност, али и националну безбедност, наводећи да би Србија до краја године требало да отвори Центар за секвенцирање генома, за развој биомедицине, биоинформатике, за које већ имамо осбособљен, стручни кадар.

"Култура је наша огромна компаративна предност. Морамо много више новца да улажемо, да обновимо наше културе институције, да градимо нове. Ово је сегмент друштва који је био потпуно девастиран. Отворили смо Народни музеј након 15 година, Музеј савремене уметности након 10 година. Реновирали смо Народно позориште 'Бора Станковић' у Врању, завршавамо Народно позориште у Суботице. Морамо да градимо нови Музеј 'Николе Тесле' у вредности од 40 милиона евра, Музеј историје Сбрије, Музеј историје Београда", објаснила је Брнабићева.

Навела је да се сада решава и археолошко налазиште "Винча Бело брдо".

Посебно је истакла да постоји пројекат, који почиње са применом 2023.године, а то је Национална престоница културе.

"Увели смо националну престоницу културе. Нови Сад је захваљујући нашим тимовима добио да буде 2019. Европска престоница омладине и 2021., па се помера због пандемије на идућу годуну. Учили смо од тога, реплицирали. Наши градови и општине ће се такмичити и онда ћемо да уложимо тамо у све што су замислили. За 2023. то је Чачак, а циљ је да мало децентрализујемо нашу културу", рекла је она.

Значајна улагања у здравство, спорт, заштиту животне средине

Брнабићева је истакла да Србија улаже значајна средства у здавство и да је циљ да до 2030. добијемо персонализовану медицину у Србији.

"Да када имамо центар секвенцирање генома да за сваког грађанима знамо које ризике има за здравље. Да идемо у превентивну медицину", објаснила је она.

Када је реч о заштити животне средине, рекла је да је приоритет унапређење квалитета воде, ваздуха и земљишта.

У вези енергетске безбедности нагласила је да је план да Србија иде у зелену транзицију, али на начин да никада не угрози своју стабилост и безбедност.

"Не можемо да зависимо од других, јер то онда има утицај на наш политички постулат о пуној самосталности у одлучивању. Када сте енергетски зависни, немате самосталност у одлучивању. Гледаћемо да балансирамо", најавила је она.

Када је реч о спорту рекла је да је у ову област много уложено, али да је идеја да се уложи још више.

Мали: Одговорна економска политика СНС-а, у њеном центру човек

Министар финансија и функционер СНС-а Синиша Мали поручио је, на скупу те странке на којем су представљена програмска начела, да СНС води одговорну економску политику у чијем је центру човек и подизање животног стандарда грађана Србије.

Мали је рекао ће пре краја године просечна плата бити већа од 600 евра, као и да ће бити достигнут циљ да просечна плата до краја 2025. достигне 900 евра, а пензије 440 евра.

Навео је да је Србија на добром путу да испуни циљ и да ће Србија ове године имати раст БДП-а већи од седам одсто.

"На рачуну у трезору јутрос смо имали 370 милијарди динара", рекао је Мали.

Напоменуо је да је у основи сваке успешне политике и јака економија и да нема ниједне политике ако немате чиме да је спроводите.

Како је рекао, СНС жели најпре да ојача нашу привреду и економију, како би се створили основи за што бржи раст и подизање животног стандарда грађана.

Министар финансија је показао дијаграме са економским показетељима, како је рекао, семафор о успесима СНС-а и Александра Вучића који је остварен у претходних неколико година.

Навео је да је Србија од 2017. и 2018. имала високе стопе раста БДП-а и прошле година најмањи пад БДП-а у Европи, као и да ће наша земља током прошле и ове године бити једна од најуспешнијих земаља у Европи по расту БДП-а.

Србија упркос пандемији има јавни дуг испод 60 одсто, критеријума Мастрихта и прошле и ове године је обезбедила помоћ грађанима и приведи од осам милијарди евра.

"Ни на један начин се не играмо са јавним дугом", поручио је Мали.

Када је реч о страним директним инвестицијама, Мали је навео да су 2012. оне износиле 800 милиона евра, док су сада преко три милијарде евра и чине 65 одсто свих СДИ које долазе у регион.

"Свака нова фабрика значи и ново радно место и додатни прилив за породицу, значи и више пореза и доприноса, више инвестиција, повећање плата и пензија - то је основа економске политике СНС.

Мали подсећа да је незапосленост 2012. износила 25,9 одсто, док је сада много мања, а пре пандемије била испод 10 одсто.

Када су у питању пензије, оне су сада стабилне и расту сваке године и од јануара ће бити веће за 5,5 одсто, рекао је Мали и додао да ће пензионери добити додатно и по 20.000 динара.

"Све ове цифре говоре о успешности наше економске политике, ово је потврда одговорне економске политике СНС-а у чијем је средишту грађанин Србије", поручио је Мали.

Шапић: Програмска начела проистекла из реалне политике

Потпредседник Главног одбора СНС-а Александар Шапић изјавио је ће се са временске дистанце видети колико је важан тренутак у коме живимо и колико се данас пише политичка историја коју, како каже, персонификује председник Србије и СНС-а Александар Вучић кроз политику достојанства.

Шапић је, на представљању програмских начела СНС-а, рекао да је Србија данас земља која је економски стабилна, војно јача, дипломатски изузетно поштована, земља која после дуже времена има пријатеље и на западу и истоку и која је у стању да комуницира и са онима са којима се не слаже.

"Србија је данас земља која има председника који је поштован у сваком делу света, поштован и од оних са којима се не слаже, и земља која је после дугог низа година успела да постане истински лидер у овом делу Европе", рекао је Шапић.

Према његовим речима, програмска начела која има СНС су проистекла из реалне политике вођене у последњих неколико година.

"Можете да волите СНС или не, можете Вучића да поштујете или не, можете политику СНС-а да подржавате или не, али не можете да не констатујете да је у току стварање потпуно нове српске политике, стварање савремене Србије, а да је творац те политике и савремене Србије председник наше државе – Александар Вучић", нагласио је Шапић.

Како је навео, Српска напредна странка је показала да је имала снаге да се стално регенерише и да одговори на изазове времена.

Истиче да Србија данас води независну политику, јача војску и то не да би некога нападала, већ да би другима одагнала мисли да могу олако да је нападну и да би била фактор стабилности.

У том смислу, наводи и да иницијатива "Отворени Балкан" показује супротно од онога како непријатељи покушавају да етикетирају Србију и да кажу да Србија жели лоше односе са својим комшијама.

"Али, исто тако, ми први пут у својој историји немамо проблем да кажемо да ћемо водити рачуна о српском народу где год се налазио", поручио је Шапић.

Шапић наводи да постоји још доста ствари и изазова којима ће бити изложени, али да је у последњих годину дана политика коју Вучић креира дала резултате за које по први пут у историји имамо доказ да има смисла.

Први доказ је суочавање са пандемијом коронавируса у смислу добре сарадње са партнерима и на истоку и на западу, а други доказ је јучерашњи договор председника Вучића са руским председником Владимиром Путином у вези са ценом гаса за Србију.

"Захваљујући политици коју смо водили, захваљујући личним односима, државним односима, успели смо да дођемо до нечега што је питање да ли ће успети најближи руски пријатељи од којих и зависе", рекао је Шапић.

Истакао је да је важно одржати односе са свим великим силама, уз истовремено вођење рачуна о својим интересима и независности и навео да нам у томе могу помоћи стране инвестиције јер, како је објаснио, једна земља која има своје привреднике у нашој земљи неће ићи против њих, иако се не слаже по свим питањима са нама.

Шапић је изразио задовољство и понос тиме што је део ове генерације, што је савременик председника Вучића и што дели са својим партијским колегама одговорност да наставе са овом политиком.

"Ако успемо да наставимо ову годину, још 10 година – да јачамо економски, геополитички, демографски, мислим да имамо велику шансу да поставимо Србију на место са којег не може да скрене", рекао је Шапић.

Додао је да ће тада зависити само од брзине којом ћемо се, како је рекао, кретати на нашем путу, а то је европски пут, који не значи да нећемо наставити да одржавамо пријатељске односе са Русијом, Кином и другим светским земљама.

Шапић додаје да је пре свега потребно гледају своје интересе, интересе свог народа и каже да уколико никада не забораве да штите интересе народа, сигуран је да у периоду од 10 година Србија може да се постави на пут са којег не може да скрене и да је, како наводи, оставе потомцима у далеко бољем стању него што су је наследили.