Читај ми!

Део опозиције се договорио о заједничком изласку на изборе

Део опозиционих странака и организација саопштио је на конференцији за медије да ће заједно изаћи на изборе наредне године.

На изборе заједно излазе Странка слободе и правде, Народна странка, Демократска странка, Покрет слободних грађана, Покрет слободна Србија, Покрет за преокрет, Грађанске платформе, Демократска заједница војвођанских Мађара, Удружени Синдикати "Слога", најављено је на данашњој конференцији на новинаре.

Председник Демократске странке Зоран Лутовац саопштио је да то "није колона већ широки савез", отворен за све групе грађана и покрете.

Како је рекао Лутовац, савез би требало да окупи што шири круг људи "чији је циљ стварање Србије са слободним изборима, слободним медијима, у којој се поштују права".

"Сматрамо да је то добар начин да привучемо оне који су незадовољни отишли у апстиненцију", рекао је Лутовац.

Председник Народне странке Вук Јеремић рекао је како није било лако постићи договор о заједничком изласку на изборе, али да имају заједнички циљ – да живот у Србији буде као у срећнијим земљама Европе.

"Рекао сам пре неки дан да морамо Зоран (Лутовац), Драган (Ђилас) и ја да се договоримо или да је друга најбоља ствар да скочимо с моста", рекао је Јеремић на конференцији за новинаре.

Јеремић је поручио да ће Србија "поново бити европско друштво".

Председник Странке слободе и правде Драган Ђилас рекао је да је новоформирана коалиција дела опозиционих странака и покрета "коалиција за праведну Србију" и да су се ујединили без обзира на међусобне разлике, а да су отворени и за друге, међу којима и за Скупштину слободне Србије, као и за нестраначке личности.

Ђилас је нагласио да на предстојећим изборима нема правих изборних услова и да је одлука о стварању савеза опозиционих странака, покрета и организација донета као и одлука о бојкоту – на основу ставова грађана.

Лидер ССП је на данашњој конференцији за новинаре рекао како грађани траже да на ове изборе изађу и да они излазе да победе на свим нивоима.

Потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић саопштила је да су председници странака, покрета и синдиката данас потписали Декларацију о уједињеном наступу на изборима, а да је она прихватила да предводи листу.

У декларацији коју је прочитала на данашњој конференцији за новинаре наводи се да је разлог уједињање због тога што Србија нестаје и да ће се, како је рекла, борити да врате грађанима живот какав заслужују.

Потписници Декларације су се обавезали да ће правосуђе бити независно, закони поштовани, медији слободни, кажњени сви који су се огрешили о закон, да ће права радника бити неупитна и да ће добросуседски односи бити приоритет. У Декларацији се наводи и да ће бити спроведена лустрација.

На питање да ли о томе да ли постоји договор око председничког кандидата и листе за београдске изборе, Лутовац је рекао да ће се о томе договорити у међусобним разговорима и уз анализу јавног мњења.

"Имамо више кандидата за сваку позицију и донећемо одлуку када проценимо да је прави тренутак", рекао је Лутовац.

На питања о дешавањима са потпредседником Народне странке Здравком Поношем, Јеремић је рекао да ће унутрашња питања Народна странка расправљати на страначким органима, али да ће на изборима кључну улогу играти потпредседник странке Мирослав Алексић.

На конференцији су се обратили и представници других покрета, те је председник Покрета слободних грађана Павле Грбовић рекао да "верује да ће успети да окупљени око једног председничког кандидата актуелног председника Србије Александра Вучића 'натерају' у други круг, где ће изгубити".

Председник Покрета за преокрет Јанко Веселиновић истакао је да ће "опозиција морати да преузме улогу институција како би спречили притиске и уцене и куповину гласова, да ће на изборни дан морати да спрече куповину гласова и бугарске возове, а после избора да бране резултате остварене на изборима".

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво