Читај ми!

Старовић: Србија повећала степен енергетске стаблности, другог гаса осим руског нема

Они који су заговарали санкције Русији данас не би могли да нам помогну јер другог гаса осим руског нема, каже за РТС Немања Старовић, секретар Министарства спољних послова.

Гостујући у Јутарњем програму Старовић је рекао да ће у сусрет зими, која ће бити обележена енергетском кризом, Србија имати довољно гаса и електричне енергије и нема бојазни од било каквих поскупљења.

"То је важно из неколико разлога. Прво, социјално-економски положај грађана и друго наставак привредног развоја који не био могућ да плаћамо четири пута више гас, колико је цена на европском тржишту", наглашава Старовић.

Према његовим речима, имаћемо довољне количне гаса у наредних шест месеци уз једну извесност да ћемо и после истека шест месеци имати добре параметре уговора о коме ће се нареднх месеци преговарати.

"Када говоримо о количнама које су нам потребне, ми смо крајем новембра потрошли оно што је планирано за целу 2021. годину јер је наша потрошња била већа. Завршен је и ремонт ТЕНТ-а и више не морамо да увозимо ниједан процентат струје чак ћемо бити у могућности да мале колчине и извозимо по ценама које су јако повољне", наглашава секретар Министарства спољних послова.

Додаје да је Србија повећала степен енергетске безбедности што је повољно и за грађане и за привреду.

"То је добра порука која се из Србије шаље широм света да потоји извесност и да компаније које послују у нашој земљи могу да планрају пословање. Србија је добро место за инвестициије и има предности у односу не само на своје уже већ и шире окружење", поручује Старовић.

Према његовиим речима чињеница да смо добили овако добре услове у аранжману са Руском Федерацијом представља потврду спољно-политчког курса, који је дефинисан синтагмом о политичкој независности и војној неутралности.

"Да смо којим случајем претходних гоодина подлегли притисцима да се придружимо санкцијама према Руској Федерацији да ли било ко мисли да смо могли да добијемо овако повољан аранжман. Они који су заговарали санкције Русији данас не би могли да нам помогну јер другог гаса осим руског нема", поручује Старовић.

Русија подршка Србији у међународној арени

Поред цене гаса, на састанку у Сочију, било је речи и о питању Косова и Метохије. Председник Руске Федерације Владимир Путин је поновио да је став по питању КиМ непромењен.

"Руска федерација константно нам пружа веома снажну политчку подршку и предстваља нам ослонац у међународној арени пре свега у Савету безбедности УН. Поруке које смо добили су заиста добре, да можемо да рачунамо на подршку Москве и даље", каже Немања Старовић.

Додаје да је евидентно да је процес нормализације односа Београда и Приштине у крзи, пре свега због чињенице да Приштинска страна одбија разговоре о суштинским стварима а за Србију је најважнја имплементација претходно договоренх споразума.

"У стуацији када Аљбин Курти одбија дијалог и свакога дана излази са све дрскијим провокацијама, на шта изостају адекватне реакције ЕУ и међународне заједнице, не видим како процес дијалога може бити настављен осим да опстане као пука форма без праве садржине", сматра секретар Министарства спољних послова.

Према његовим речима, неопходно је упутити апел Мирославу Лајчаку, партнерима у Бриселу али и према САД да је крајње време да се пошаљу много јасније поруке у правцу Приштине, да се примене неке казнене мере да би се ставило до знања да је крурс који Аљбин Курти заузео апсолутно неприхватљив и да не може имати подршку за опструкцију преговарачког процеса.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво