Читај ми!

Вучић: Не очекујем ништа од данашњих разговора у Бриселу, са Путином о три теме

Председник Србија Александар Вучић рекао је да од разговара у Бриселу не очекује ништа, али да је сваки помак добар, а поруке ЕУ у вези примене договореног оценио је разумним. Сваког дана се спремамо за сусрет с Путином, пратимо како су Руси постигли договор око гаса, истакао је Вучић, додајући да ће са руским председником разговарати о три ствари.

Александар Вучић је, на питање шта очекује од данашњих разговора у Бриселу, да ли ће они донети помак у дијалогу, рекао је да је Београд увек спреман на разговор, и да су разговори увек бољи него када се не разговара.

"Имајући у виду острашћеност албанских лидера не можете ништа да очекујете", подвукао је Вучић, који је присуствовао приказу обуке Речне флотиле у Шапцу.

Позив ЕУ да се поштује договорено он је оценио добром, рационалном и разумном поруком.

Међутим, констатује да недостаје конкретна акција.

"То је важна порука посебно поводом формирања ЗСО", оценио је Вучић.

Вучић је, на питање за изјаве Аљбина Куртија да мора доћи до међусобног признања, објаснио да право прати факте, а не акте.

"Није проблем у неком правном акту, већ чињеницама које Курти не разуме. Ја за разлику од њих не желим да свакодневно учествујем у нападима на Албанце да бих подизао број гласова у централној Србији. Нисам заинтересован за тако нешто", рекао је Вучић.

Вучић: Идем у Москву највише због гаса

Председник Србије најавио је да 24. новембра путује у Москву, где ће се дан касније састати са председником Русије Владимиром Путином, са којим ће, каже, понајвише разговарати о гасу.

"Сваког дана се спремамо за тај сусрет, пратимо како су Руси постигли договор око гаса. Данас је цена гаса поново висока. Немачка је повећала за грађанство цену гаса за 18,7 одсто", казао је Вучић.

Вучић је казао да много наде полаже у тај сусрет и да има велику трему, иако се са Путином не састаје ни први, ни други, а ни трећи пут.

"Да оставите по страни, све друге теме које су страшно важне, а разговараћемо и о њима, цена гаса биће главна тема. Ако имате цену гаса од 350 долара или 950 долара није исто.То само није питање колико ће људи да плаћају, да ли ће животни трошкови и стандард бити виши или нижи, већ је питање привлачења инвестиција. Кога привући са три пута већом ценом гаса? Неко ће узети у обзир ниску цену гаса приликом одлуке о инвестицији", истакао је он додајући да је таква одлука везана и са ценом електричне енергије.

Струја и гас, према његовим речима, постају нека врста новог злата и велика је борба за све енергенте, и страшно је важно како ћемо успети себе да обезбедимо.

"Поједине земље у региону плаћају 250 евра по Мегават сату, а цена коштања у нашој земљи је између 50 и 57 евра. Замислите да плаћамо пет пута више за увоз. Не можете да издржите", указао је Вучић.

Рекао је да је гас важан јер данас део струје добијамо преко гаса, обезбеђујемо је преко топлане у Новом Саду, укључујемо ту и топлану Панчево.

Само на то, каже, оде 1,8 милиона кубних метара гаса.

"Тражићу у Русији уговор од децембра, а не од 1. јануара" 

"У Банатском двору да не би трошили народне паре потрошили смо 102 милиона кубних метара гаса, и данас су нам резерве 161 милион кубних метара гаса. Страховитом брзином трошимо оно што смо прикупљали", додао је Вучић рекавши да неће тражити у Русији уговор од 1. јануара, већ од децембра јер иде хладно време и потрошићемо још гаса.

Пренео је да је јуче одржан битан састанак око електричне енергије и око тога, шта, како је рекао, треба чинити.

Казао је да није нарочито срећан због многих ствари, али да ће се наша земља сналазити нешто боље него неки други у региону.

На питање око за састанак у Вашингтону Вучић је објаснио да је предвиђено тек за годину дана да конференција буде уживо, а да ће ове године бити одржана зум-конференција.

"Очекујем да много тога чујем, научим и добијем важне информације на том састанку", најавио је Вучић.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи