Читај ми!

Приказ обуке јединица Речне флотиле у Шапцу, присуствовао Вучић

Приказ обуке Речне флотиле, у војном комплексу "Мачвански партизански одред" код Шапца, успешно је изведен у присуству председника Србије Александра Вучића. Држава ће још много улагати у набавку новог наоружања за Војску Србије, која ће до краја године добити ново оружје, рекао је Вучић.

Обука је изведена по теми "Тактичка група у одбрани пловног пута", уз учешће јединица Прве бригаде и Четврте бригаде Копнене војске.

Председник Александар Вучић поручио је да ће држава додатно опремати и модернизовати Речну флотилу и набављати нове чамце и бродове са ниским газом како би могли да се користе и на другим рекама, а не само на Сави и Дунаву. 

Рекао је да ће се за Речну флотилу набављати сонари, али да ће се увести и коришћење дронова и друго.

Када је реч о набавци нових чамаца и бродова са ниским газом, каже да је циљ да могу да се користе војна пловила не само на Дунаву и Сави већ и на све три Мораве, Тиси и Дрини.

Председник Србије изјавио је да ће држава још много улагати у набавку новог наоружања за Војску Србије, која ће већ до краја године добити ново оружје.

"Биће много улагања. Не смемо да вам причамо шта све од новог оружја долази до Нове године. (Командант Копнене војске генерал Милосав) Симовић је много радостан, а када је Симовић радостан онда разумете и одакле то оружје долази", рекао је Вучић не желећи да каже нешто више о томе.

Председник је, након приказа обуке Речне флоте на Сави, у војном комплексу "Мачвански партизански одред" код Шапца, присуствовао тактичко-технички збор средстава наоружања и војне опреме Копнене војске.

"Могли смо да видимо колико смо напредовали, али и да видимо недостатке. Када је реч о средствима за борбена дејства, ту напредујемо брже јер смо се томе посветили, али на осталом ћемо морати да радимо још брже и више, од инжењерије до система веза", казао је Вучић.

Навео је да треба ојачати и Речну флотилу набавком брзих и окретних чамаца, који су добро наоружани и имају снажу ватрену моћ.

Вучић је подсетио да ће припадници војске, заједно са здравственим радницима и запосленим у социјалним службама, имати од наредне године највеће повехцање плата - осам одсто.

Повећање плата иде већ из године у годину и сада је много боља ситуација него раније, казао је председник.

Председник је разгледао оружје и војну опрему, разговарао са војницима, питао их каква су нова војна оруђа и оружај, шта држава може још да урадим за њих и шта им је од опреме још потребно.

Вучић је, на пример, обећао да ће сви рониоци сви добити нову униформу и чизме, као и новију опрему.

"То нису велике паре, пошто се ту не ради о великом броју људи", додао је Вучић.

Такође, Вучић је рекао да треба више да се улаже у тенковске јединице, али не само у набавку тенкова већ и људе, како би имали више тенковских посада. 

Обука кроз седам задатака 

Обука је реализована кроз седам задатака, а током првог задатка под називом "Контрола унутрашњих пловних путева" приказане су противминске активности, као и низводно и узводно борбено обезбеђење у чему су учествовала два вишенаменска и два патролна брода.

На другом задатаку "Извиђање непријатеља и обале" приказан је рад на уочавању најпогоднијег места за искрцавање, откривање борбеног распореда непријатеља и прикупљање података о хидрографским карактеристикама обале на којој се укрцавају војници и средства ратне технике.

На том задатку ангажована су четири десантна алуминијумска чамца са извиђачким посадама.

У оквиру трећег и четвртог задатка "Превожење скелом" приказано је превожење три борбена оклопна возила на скели носивости 120 тона, а након формирања друге скеле укрцавање наоружања и пловидба ка месту истовара.

У оквиру петог задатка "Превожење амфибијским транспортером" представљено је попречно превожење помоћу четири амфибијска транспортера са укрцаним водом пешадије, борбеним возилима и другим теретним возилима.

На шестом задатку "Противминско претраживање сонаром" прилазане су активности два ронилачка тима у циљу откривања потонулог објекта.

Последњи задатак обуке "Медицинска евакуација" приказао је активности медицинског тима након избијања пожара на броду и током евакуације људи из воде.

Приказу обуке Речне флотиле присуствовали су и министар одбране Небојша Стефановић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић и командант Копнене војске генерал- потпуковник Милосав Симовић.

Извођењем обуке и приказом тајтичко-техничког збора руководила је Команда Копнене војске на челу са начелником штаба бригадним генералом Жељком Трамошљиком.

На обуци је учествовало више од 200 припадника Копнене војске, а ангажовано је око 40 средстава ратне технике, четири брода, седам чамаца, четири амфибијских транспортера, шест реморкера са 12 пловних чланака, четири оклопна борбена возила и два камиона.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво