Читај ми!

Да ли је резултатима другог круга локалних избора на КиМ Аљбин Курти отписан

Владајући покрет "Самоопредељење" Аљбина Куртија изгубио је у другом кругу локалних избора на Косову и Метохији Приштину и Призрен. Од 12 општина у којима се ишло у други круг, "Самоопредељење" је добило тек четири.

Други изборни круг на Косову и Метохији одржан је месец дана након првог. Пошто су објављени резулатати, поставља се и питање – да ли су они били више од избора за локалну власт.

Аљбин Курти је на изборима у фебруару убедљиво освојио натполовичну већину. Иако никада није могао да се похвали добрим резултатима на локалу, девет месеци касније губи две трећине гласова.

"Незадовољавајући резултат долази као последица неких унутрашњих недостатака које морамо даље да анализирамо, као и уједињења свих осталих против 'Самоопредељења'", рекао је Курти.

Незадовољавајуће резулате владе Аљбина Куритија казнили су бирачи. Пре свега, кажу тамошњи аналитичари, није усвојен обећани Закон о гласању дијаспоре, упоришта "Самооредељења".

"Снажно упозорење за Куртија"

Високо са агенде приоритета пао је и најављивани ауто-пут од Приштине до Митровице. Не изостаје ни анализа преговарања са Београдом у Бриселу.

"Притисак опозиције сада ће бити велики. Докле ће тако догурати... Ако се не опорави, ако се не опамети да нешто уради, као премијер и као влада, мислим да ће изгубити власт пре истека мадата", истиче аналитичар из Приштине Неџмедин Спахију.

За девет месеци власти анализирао се и Куртијев однос према Ослободилачкој војсци Косова (ОВК). Као предизборне калкулације виде се и акције косовске полиције на северу покрајине. Уместо очекиване подршке, сматра Милован Дрецун, произвеле су контраефекат.

"Уместо животних проблема, смањења међународних тензија, Курти је показао све већу нетрпељивост према српском нарду и непоштовање воље српског народа. Заоштрио је односе са Београдом. Имали смо и једностране насилне потезе на северу. То у је снажно упозорење. Он нема неку снажњу већину и зависи и од Српске листе", каже Дрецун, председник скупштинског Одбора за Kосово и Метохију.

"Западни актери ће користити ситуацију"

Аналитичар Душан Пророковић наглашава да ипак не би прерано оптисивао Аљбина Куртија.

"Да ли ће се позиција Куртија у преговорима са Београдом мењати, ја у то сумњам. До нових парламентарних избора има доста времена. Ипак, треба рећи да позција Куртија данас није као што је била пре ових избора, тако да ће западни актери користити ситуацију да изврше већи притисак на њега. Тај притисак ће ићи у смеру промене става према Отвореном Балкану или да не прави инциденте као што је то чинио на северу Косова", објашњава Пророковић.

Према коначним резултатима, Демократски савез Косова и Демократска партија, две најјаче опозиционе странке у косовском парламенту, освојиле су највише – по 206 одборника у 38 општина.

"Самоопредељење" је на трећем месту, а четврта је Српска листа. Неповерење претходној влади Аљбина Куртија парламент је изгласао за само педесет дана њеног рада.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара