Читај ми!

Други круг локалних избора на КиМ, Самоопредељење више није водећа странка

У другом кругу избора за председнике 21 општине на Косову и Метохији кандидати Демократске партије и Демократског савеза победили су у по пет, Самоопредељења у четири, Алијансе за будућност у три, док је кандидат Српске листе победио у Клокоту, показали су прелиминарни подаци Централне изборне комиисије у Приштини.

У општини Клокот јединој српској средини у којој је организован други круг избора Владан Богдановића из Српске листе добио је 55,13, а Страхиња Спасић, кандидат ГИ Српска народна слога 44,87 одсто гласова.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић честитао је Српској листи победу у другом кругу локалних избора у општини Клокот.

"Честитам убедљиву победу нашој Српској листи, нашем народу и саборцима у Клокоту и новом градоначелнику Владану Богдановићу који су остварили величанствен и веома важан тријумф за наш останак и опстанак на Косову и Метохији", написао је Петковић на свом Фејсбук профилу.

Самоопредељење губи у шест општина, укључујући Приштину

У Приштини, највећој општини на КиМ победио је кандидат Демократског савеза Косова Перпарим Рама са 51,07 одсто гласова победио је Арбена Витиу, кандидата владајућег покрета Самоопредељење.

У Призрену је Шаћир Тотај, кандидат Демократске партије Косова добио највише гласова, у Ђаковици кандидат Алијансе за будућност Ардиан Ђини.

Кандидати покрета Самоопредељење победили су у Подујеву - Шпејтим Булићи, у Гњилану Албан Хисени, у Косовској Каменици - Кадри Рахимај и Штимљу Љемајљ Аљиу.

Осим Приштине, кандидати Демократског савеза Косова победили су још у Истоку - Иљир Ферати, Витини - Сокољ Хаљити, Косовом Пољу - Бурим Бериша, Јунику - Ружди Шеху.

Демократска партија Косова је са својим кандидатима осим у Призрену победила и у Драгашу - Шабан Шабани, Вучитрну - Ферит Идризи, Глоговцу - Рамиз Ладровци и Качанику Бесим Иљази.

Кандидат НИСМ-а победио је у Малишеву, у Мамуши кандидат Демократске партије Турака а у Обилићу је победио независни кандидат Џафер Гаши.

Кандидати Алијансе за будућност Косова победили су и у Ораховцу и Клини.

У другом кругу локалних избора гласало је 38 одсто уписаних бирача, у односу на скоро 43 одсто изашлих у првом кругу пре месец дана.

Биралишта су затворена у 19 часова. Према подацима Централне изборне комисије, одзив у другом кругу био је 38 одсто.

Највећа излазност је била у Клокоту – 53 одсто, јединој српској средини у којој се бирао председник општине у другом кругу.

Према резултатима другог и коначним подацима ЦИК-а након првог круга локалних избора, кандидати Српске листе за председнике победили у 10, од укупно 38 општина на Косову и Метохији, што је највише у поређењу са осталим странкама.

Представници Демократске партија Косова су победили у девет, Демократског савеза у седам, Алијансе за будућност у пет, покрета Самоопредељење у четири.

Избори за одборнике завршени су у првом кругу и према коначним резултатима, Демократски савез Косова и Демократска партија, две најјаче опозиционе странке у косовском парламенту, освојиле су највише, по 206 одборника у 38 општина.

Самоопредељење је на трећем месту а четврта је Српска листа.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво