Читај ми!

Брнабић: Србија позвана на Самит за демократију у Вашингтону

Председница Владе Србије Ане Брнабић каже да ће Србија у децембру учествовати на Самиту за демократију у Вашингтону, који организује амерички председник Џозеф Бајден.

Ана Брнабић, која је у Паризу присуствовала обележавању 75. годишњице Унеска, каже да је добра вест што је Србија позвана на Самит за демократију, али истиче да нема разлога за еуфорију.

"Председник Александар Вучић ће учествовати онлајн. Добили смо позивницу, што говори о свом лицемерју и бесмислености критика и у земљи и из региона", истиче Брнабићева.

Ана Брнабић је на обележавању 75. годишњице Унеска у Паризу истакла да је српска баштина на Косову и Метохији од немерљивог значаја, не само за национални идентитет Србије, већ и као део драгоцене европске и светске баштине.

Рекла је да је Србија поносна на наслеђе те организације и да ће наставити да инсистира на заштити светске културне и природне баштине, јер је то кључно и за заштиту културног наслеђа Србије, посебно на Косову и Метохији. 

Брнабићева каже за РТС да је у Паризу истакла захвалност што су под директном Унесковом заштитом четири драгуља српске баштине, али упозорава да постоје и стотине које нису.

"Имали смо и од стране Европа ностре проглашен манастир Високи Дечани као једно од седам најугроженијих културних добара у Европи, што довољно говори о томе колико још треба да се ради", истиче Брнабићева.

Наглашава да је изузетно важна и деполитизација Унеска.

"Потпуно је јасно шта је мандат Унеска у оквиру система Уједињених нација – да се бави образовањем, науком и културом. Политизација коју покушавају да наметну из Приштине, као и њихови партнери, не може да прође", каже Брнабићева.

Напомиње и да је Србија препозната као земља која много улаже у науку последњих неколико година и најављује да ће Београд у септембру 2022. године бити центар Унеска и Уједињених нација за науку и одрживи развој.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво