Читај ми!

Гренел: Вашингтонски споразум требало да донесе добро плаћене послове и задржи младе у региону

Специјални изасланик бившег председника САД Доналда Трампа за преговоре Београда и Приштине рекао је на административном прелазу Мердаре да је као и многи Американци фрустриран због неимплементирања Вашингтонског споразума. Како је рекао, то је економски а не политички споразум који је потребан пре свега младим људима обезбеди добро плаћене послове како се не би исељавали из овог региона.

Ричард Гренел је на почетку свог обраћања на административном прелазу Мердаре нагласио да он више не ради за америчку владу, да је дошао приватно и да је, као и многи Американци, фрустриран због неимплементирања Вашингтонског споразума.

"Имали смо историјски споразум, економски споразум који је испреговаран за људе који живе овде. То није политички договор већ се искључиво тицао економског развоја. Ми смо видели да се превише младих иселило у Немачку, Мађарску, Пољску јер нису могли да нађу посао овде. Ми смо овим споразумом желели да донесемо добро плаћене послове у овај регион", рекао је Гренел.

Овај споразум је довео до историјског лета између Приштине и Београда, навео је Гренел, што је остварено јер је пословна зеједница са запада и из САД рекла да им је потребан тај лет како би склапали послове.

"У региону опстаје идеја о продуженом конфликту и нисам сигуран да разумете шта то значи. Многи западњаци верују да овде још трају сукоби и бизнис зато не улази овде", рекао је Гренел.

Бивши специјални изасланик Доналда Трампа каже да се очекивала имплементација тог економског споразума а да је једна од кључних тачки била замрзавање кампање о статусном питању.

"То је требало да омогући да се на годину дана обнови ваздушна веза између Приштине и Београда, отворе железничке и путне линије, укину границе и омогући проток робе. За последњих 14 месеци то би омогућило долазак америчких и других инвеститора са запада и створило би нова радна места. Уместо тога мало тога смо видели да се реализовало и то је оно што фрустрира. Овде се не ради о Трампу нити о владама, овде се ради о људима, младим људима које смо желели да задржимо у овом региону добро плаћеним пословима", истакао је Гренел.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво