Читај ми!

Брнабић и кинески шеф дипломатије о односима и сарадњи две земље

Премијерка Ана Брнабић разговарала је са државним саветником и министром иностраних послова Kине Ванг Јијем о билатералним односима и начинима и путевима њиховог продубљивања и развоја.

Брнабић је захвалила на помоћи коју је Kина током пандемије корона вируса пружила Србији у стручној медицинској помоћи, опреми и подршци у вакцинацији, саопштила је прес-служба Владе.

То је, додала је Брнабићева, само учврстило челично пријатељство две земље које се продубљује и пројектом изградње фабрике за производњу вакцина кинеске компаније "Синофарм".

Брнабићева је истакла и значај сарадње са Kином на пољу развоја инфраструктуре и нових великих улагања кинеских компанија у Србији и поред чињенице да пандемија и даље траје, уз напомену да динамика реализације већине пројеката иде договореним темпом, а да се неки од њих завршавају и брже од рокова предвиђених уговором.

Премијерка је посебну захвалност изразила када је реч о успешној приватизацији Железаре Смедерево, захваљујући којој је, како је нагласила, сачувано више хиљада радних места, као и проналажењу стратешког партнера за РТБ Бор.

Србија, такође, придаје велики значај и пружа снажну подршку глобалној иницијативи кинеског председника Си Ђинпинга "Појас и пут" и механизму сарадње Kина-земље централе и источне Европе, додала је Брнабићева.

"Наша амбиција за даљим развојем политичких, економских и свих других односа је велика", рекла је Брнабић и честитала кинеској страни на 100 година од оснивања Kомунистичке партије.

Ванг Ји је захвалио на честиткама и указао да се пријатељство две земље, на равноправним основама, развија у корист оба народа. Kина је, додао је Ванг, спремна да и даље буде истински пријатељ Србији и зато Београд може у потпуности да рачуна на сваку врсту помоћи која буде потребна.

Према његовим речима, простора за унапређење сарадње и даље има, посебно када је реч о робној размени. Како је рекоа Ванг, с обзиром на то да зна колико је Брнабићева лично посвећена развоју дигитализације и иновација, Kина и на том пољу стоји у потпуности на располагању Србији, закључује се саопштењу прес-службе Владе.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво