Читај ми!

Потпредседница Бундестага у Шумарицама: Не могу да опишем шта овде осећам као Немица

На овом месту желим и да вам се извиним, мада не знам да ли се за ово што је овде учињено уопште може извинити, али вам дајем обећање да ћемо живети у пријатељству и поверењу, заједно у једној европској породици, сећајући се онога што је било и не заборављајући ове жртве, рекла је потпредседница Бундестага Клаудија Рот у Шумарицама.

Клаудија Рот је први високи званичник Немачке који је одао пошту жртвама фашистичког злочина у Крагујевцу 21. октобра 1941. године и положио венац крај споменика стрељаним ђацима и професорима, а до сада су то чинили амбасадори Немачке.

"Овај дан је дан дубоког бола и суза. Ово је дан када плаче срце и када нема довољно речи које би могле описати шта овде осећам као Немица", рекла је Рот после Великог школског часа.

Бескрајно сам захвална што ми је пружена прилика да данас будем овде као Немица, што ми је пружена рука вашег града и ваше земље, што ми је указано поверење да присуствујем данашњем дану као представница Немачке и немачког Бундестага, рекла је Рот.

"Све се ово може рећи у две речи заједничке и за Аушвиц и за Крагујевац - никада више", нагласила је Рот.

Потпредседница Бундестага је истакла да се овај тужни датум никада не сме заборавити.

Морамо се борити за људско достојанство сваког појединца, рекла је Рот и додала да је према Повељи о људским правима, људско достојанство неприкосновено и да је то морални императив.

То је достојанство сваког појединца, не пише мушкарца, хришћанина, белца, црнца, младог, старог, хетеро... Људско достојанство је неприкосновено, рекла је Рот.

Она је рекла да данас док стоји у Шумарицама осећа срамоту, јер је у немачком памћењу и историји место Крагујевац скоро непознато.

"У школи сам учила о злочинима у Француској, Пољској, Немачкој, Холандији, али не и у Крагујевцу. Морам признати да су се Немци мало бавили историјом Србије и целог региона", казала је Рот и додала да ће по повратку разговарати о томе са школама и институцијама да би деца и сви људи у Немачкој сазнали о крагујевачкој трагедији. 

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво