Читај ми!

Дачић: Опозиција да предложи представнике у Привремено надзорно тело за праћење медија

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић позвао је све странке опозиције које су учествовале у оба међустраначка дијалога да дају своје представнике у Привремено надзорно тело за праћење медија.

Позив се односи на Странку слободе и правде Драгана Ђиласа и Народну странку Вука Јеремића чији су представници, каже Дачић, још раније рекли да не желе да буду део тог тела.

Дачић је новинарима у Скупштини Србије, након он-лајн састанка са европосланицима који су учествовали у међустраначком дијалогу, рекао је кофасилитаторима још једном поновио да ће државни органи спровести све оно што је договорено на састанцима власти и опозиције у циљу унапређења изборних услова.

Подсетио је да су донета два кључна предлога, а то је формирање Привременог надзорног тела за праћење медија, те додао да је влада већ донела одлуку о његовом формирању.

"Половину тог тела треба да чине представници опозиције. Желим да позовем све представнике опозиције који су учествовали у оба дијалога да дају предлоге у наредних неколико дана како би до краја недеље или почетком следеће могли да дамо и заједничке предлоге и формирамо тело", рекао је Дачић.

Друга тема је проширење РИK-а са шест чланова и шест заменика чланова из редова опозиције, рекао је Дачић и подсетио да је за то потребна измена закона.

Он је додао да се РИK сада проширује са члановима странака које нису у парламенту.

"Ова два питања су од изузетног значаја и представљају искорак који су направили представници власти како би се избио из руке могући алиби за оне којима би то био разлог да не учествују на изборима", рекао је Дачић.

Дачић је најавио да ће до краја недеље бити одржан састанак Радне групе за међустраначки дијалог без странаца, уз учешће председника Републике.

Уставни амандмани у складу са демократским вредностима, потребан и закон о референдуму

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић изразио је задовољство ставом Венецијанске комисија која је дала позитивно мишљење уставним амандманима.

Дачић је новинарима у Скупштини Србије рекао да је учествовао на пленарном заседању комисије и да је на том састанку оцењено да је предлог уставних амандмана у складу са демократским вредностима.

"Створени су услови да Одбор за уставна питања утврди коначан текст амандмана и проследи их Народној скупштини", рекао је Дачић.

Додао је да у међувремену треба да буде донет и закон о референдуму који такође треба да прође Венецијанску комисију, а којим се прецизира да је за успех референдума неопходна већина од броја изашлих.

Дачић је подсетио да уставне промене треба да буду завршене пре избора, јер скупштина мора да прогласи промену Устава, а то не може да се деси ако буде распуштена.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво