Читај ми!

Вучић: Неће одлучивати ни партије ни медији ко ће шта да ради у МУП-у

Председник Србије Александар Вучић поручио је да неће одлучивати ни партија на власти, ни опозиционе странке, а ни медији ко ће шта да ради у МУП-у и БИА.

Александар Вучић је на питање поводом информације да се начелник Одељења за сузбијање наркотика Слободан Миленковић премешта на место инспектора у одељење за ратне злочине, као и питање да ли је то нека врста казне за Јовањицу, рекао је да нема појма о томе да ли га премештају или не.

"Упознао сам га када су га Дијана Хркаловић и Небојша Стефановић предложили за неку награду. Ја му је уручио", објаснио је Вучић.

Казао је да је јасно из онога што раде поједини медији, и посебно, рекао је, што политички мешетари из разних странака желе да кадрирају по МУП-у и БИА у складу са политичким оријентацијама.

"Тога не сме да буде. Професионалне вредности које неко поседује морају да буду једини критеријум. Не могу да одговорим на питање јер не знам да ли се то догађа. То није мој посао, а још мање Н1 или политичара. Препустио бих то полицији или БИА", казао је.

Када је реч о предмету Јовањица, истакао је да ако постоји било чија кривица, ти људи ће одговарати и подсетио да су неки провели две године у притвору.

Изразио је уверење да ће суд донети пресуде на основу доказа.

"Што се тиче свега другог, а постоји други део, а то су све оне ствари које немају везе са извршењем тог дела, већ других дела, а то су несносне и бесмислене лажи које две године слушам", рекао је.

Вучић је казао да је, када га је Стефановић обавестио о Јовањици, рекао "ухапсите све".

"Причу о умешаности моје породице и лично нећу да допустим. Нећу да допустим да те лажи опстану не само у јавном променту, већ и политичком дискурсу. Никада те људе нисам ни чуо ни видео", поновио је.

Вучић је казао да такве ствари није чуо ни од Миленковића, нити је то рекао било ко из полиције, па не зна што би му се и због чега, неко светио.

"Ако се неком неко допада на Н1 то не значи да не сме да буде на неком другом месту, или ако им се не свиђа да не треба да напредује", нагласио је председник.

"БИА у функцији заштите државе, а не било које партије" 

Вучић је изјавио да припадници БИА нису у функцији заштите било које партије, већ искључиво заштите државних и националних интереса.

Поручио је, такође, да се с друге стране, они полицајци и припадници БИА који учествују у извршењу кривичних дела процесурају и кажњавају.

"Сваког дана или недеље по један је ухапшен, процесуран или осуђен. Тако се то ради у свим нормалним земљама света, као и код нас. Суд одлучује да ли су криви или нису и све је чисто као суза", изјавио је Вучић.

На питање новинара зашто данас на представљању активности БИА није било ни речи о Јовањици, с обзиром на то да су поједини припадници ове агенције на оптужници Јовањице 2, односно да су директно сарађивали са подземљем, Вучић је рекао да је тај проблем решен и да су ти људи процесуирани.

"Ако неко учини кривично дело, процесуирате га. Ти људи су ухапшени и процесуирани и какав проблем сад постоји: да их стрељамо или је суд довољан", запитао је Вучић.

Истакао је да је суд довољан, да тужилац подиже оптужницу, затим иде процес, као и да судија, у складу са законом, доноси пресуду.

"Људи из БИА су се похвалили својом највећом акцијом у којој су учестовали, хапшењем најмонструознијих убица, која не би била могућа без учешћа храбрих полицајаца из МУП-а", навео је председник.

Када је реч о случају Јовањица изјавио је да би и он "имао разна питања да постави".

"Имао бих ја разна питања да поставим: зашто неко није сачекао да се види коме иде марихуана и ко је главни у том ланцу и да видимо ко су ти највећи нарко-дилери, има ту много питања", рекао је Вучић.

Нагласио је да нико не може да каже ништа о учешћу врха државе у случају Јовањица на било који начин, те да се ту само ради о нападу на њега као председника државе, али и на све наше безбедносне службе.

"Што се тиче оптужби за уплитање врха државе, апсолутно га није било и све је засновано на неистинама, ничега није било од почетка", навео је Вучић.

Казао је да је поносан на припаднике БИА који нису учинили нити једно кривично дело, а да ће они који јесу одговарати.

"Србија је суверена, самостална и независна држава и у складу с тим је снага БИА веома значајна за нас. БИА доприноси да Србија буде много успешнија. БИА је веома поштована у целом свету због професионализма, храбрости и посвећености. Ови људи се боре на дневном нивоу и увек су у функцији не заштите неке политичке партије, већ заштите државних и националних интереса", истакао је Вучић. 

Безбедносно-информативна агенција oбележава 122. годишњицу оснивања Одељења за поверљиве полицијске послове и 19 година од оснивања БИА.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво