Читај ми!

Брисел: Пратимо ситуацију на северу КиМ, Москва тражи поштовање Резолуције 1244

О ситуацији на КиМ председник Србије разговарао је телефоном са високим представником ЕУ за спољне послове и безбедносну политику Жозепом Борељом. Упознао га је са чињеницама и сагласио се са захтевом да је неопходно спустити тензије и рационално решавати проблеме, саопштено је из Председништва. Вучић је нагласио да Србија више од свега жели мир и стабилност и да је спремна за наставак дијалога са Приштином у сваком тренутку.

Дан после акције косовске полиције, Аљбин Курти остаје при ставу да је реч о борби против корупције и организованог криминала.

"Јуче смо имали полицијску акцију у четири општине, где су сарађивали српски и албански криминалци. Судија за претходни поступак и тужилац који је наредио акцију су Срби. Многи полицајци су били Срби. Међу повређеним полицајцима има и Срба и Албанаца", каже Аљбин Курти, премијер привремених институција у Приштини.

Додаје да "не треба стављати етнички или политички предзнак борби против организованог криминала".

Председник Србије не прихвата оправдања. Сматра да мета нису билу кријумчари, већ Срби. Поручује да зна шта нам је чинити уколико косовски Албанаци поново упадну са север покрајине.

"Онда када схватите да сте као земља сатерани, као у британској доктрини војној као пацов на углу, да немате где да се склоните, остаје вам да се предате или борите. Предаја није опција, нама остаје да се боримо за свој народ. А неки други нек виде да ли ће да оправдавају дивљање Албанаца на северу КиМ или неће. Што се мене тиче, знам шта је нама чинити, ми ћемо заштитити наш народ. Тачка. Како: надам се да никада нећете морати да видите", истиче председник Србије Александар Вучић, који је данас телефоном разговарао са Жозепом Борељом.  

Реакције Брисела и Москве 

Ситуацију помно гледа Европа. Из Брисела стиже објашњење да су јучерашња дешавања део ширих односа Београда и Приштине и да се не могу свести на борбу против криминала.

"Високи представник је јуче рекао да су једнострани и некоординисани потези, ти који угрожавају стабилност неприхваљиви. Није говорио о операцијама полиције против кријумчара или корупције. Говорио је о принципу и ономе што се дешава, не први пут. Сви знамо да је ситуација на КиМ осетљива. Оно што смо рекли јуче јесте да једностране акције не смеју да подгревају сукобе и дижу тензије", каже Петер Стано, портпарол ЕУ.

Додаје да се "сви проблеми морају решавати у дијалогу под окриљем ЕУ, те да је то главна порука".

Поруку шаље и Москва. Министарство спољних послова Русије у саопштењу захтева да реагује НАТО.

"Захтевамо да мисија на Косову испуни свој мандат у складу са Резолуцијом СБУН 1244 и да обуздају радикалне косовске Албанце. Напомињемо да постојећи контингент НАТО-а има пуну одговорност за осигуравање мира и безбедности у покрајини", наводи Марија Захарова, портпаролка Министарства спољних послова Русије.

О безбедности на КиМ сутра ће се разговарати у седишту УН. Уочи сутрашње седнице Савета безбедности, генерални секретар Уједињених нација објавио је најновији извештај Унмика. Позива две стране да примене постојеће споразуме.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво