Читај ми!

Син Гамала Насера: Југославија је била рајска земља, Тито је глобализовао идеју слободних народа

Син бившег председника Египта и једног од оснивача Покрета несврстаних, Абдел Хаким Абдел Насер каже за РТС да Покрет представља свест и савест човечанства, који улива наду да сви имамо иста права, исте прилике, без обзира на вероисповест, боју коже, и без обзира на то да ли живимо у богатој или сиромашној земљи.

Абдел Хаким Абдел Насер, који учествује на Самиту Покрета несврстаних у Београду, рекао је у Јутарњем програму да су његови утисци одлични. "Када сам овде, ја сам са својом породицом", истакао је Насер.

"Оно што сам јуче видео, био је извор наде за ову веома важну организацију, која представља свест и савест човечанства. То нам заиста улива наду да сви имамо иста права, исте прилике, без обзира на вероисповест, боју коже, без обзира на то да ли живимо у богатој или сиромашној земљи. То је организација у којој осећамо да смо сви једнаки и равноправни и у којој сви теже бољој будућности", истакао је Насер.

Када је реч о почетку Покрета несврстаних пре 60 година, сећа се да је тада долазио у Југославију, на Брионе.

"За мене је то била рајска земља, као дете сам ту долазио", истиче Насер.

Наводи да је све почело на конференцији у Бандунгу, 1955. године, када је настала идеја о оснивању Покрета несврстаних.

"Тада су земље света у развоју, које су се тек ослободиле колонијализма, одлучиле да имају право на сопствени идентитет, да не морају да следе две суперсиле, већ да могу да следе вољу сопственог народа", додаје Насер.

"Тито је глобализао идеју о слободном народу целог света" 

Конференција у Бандунгу је била афро-азијска, каже Насер, али напомиње да је после тога југословенски председник Тито био тај који је идеју учинио глобалном.

"Тито је глобализао ту идеју о слободним народима целог света. Затим су се прикључили људи и земље из Латинске Америке и постали су веома активни у овом покрету. Земље попут Кубе, затим Аргентине, скоро цела Латинска Америка се прикључила. Када се мој отац састао са председником Титом и премијером Нехруом на Брионима, то је био прави почетак деловања Покрета несврстаних", истиче Насер.

Земље које су стекле слободу од својих окупатора, како је истакао, тада су схватиле да је то право место где треба да буду, да је то права група којој треба да припадају, која може да изрази њихове циљеве и наде.

"Чланице Покрета морају да гаје посебне трговинске односе" 

Верује да Покрет несврстаних и све земље које њему припадају морају имати узајамне привилегије.

"Сви говоримо о природним ресурсима. Ми смо то веома мало искористили. Земље који себе називају развијеним имају највише користи од природних енергената, али, ако ми то будемо више користили, имаћемо више ресурса за боље образовање и боље здравство. Можемо да се бавимо производњом и да будемо конкурентни остатку света ", нагласио је Насер.

Сматра да земље чланице Покрета морају да гаје посебне трговинске односе и да треба једне другима да олакшају добијање виза.

"Не врти се све око политике. Сматрам да је политика последица добрих економских и друштвених односа између народа и земаља, а не обрнуто", каже Насер.

"Одлични односи Египта са Србијом" 

Што се тиче односа са Србијом, рекао је да Египат има одличне односе са нашом земљом, као и са Индијом и другим државама. 

Захвалио је председнику Александру Вучићу на прилици да учествује у историјској прослави 60. годишњице од оснивања Покрета несврстаних.

"Хвала свима вама на топлој добродошлици и гостољубивости коју сам добио у мојој вољеној земљи", поручио је Насер.  

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи