Читај ми!

Директор Ифимеса: Ово је процес ребрендирања Србије, Самит Несврстаних успех целог региона

Зијад Бећировић, директор Међународног института за блискоисточне и балканске студије у Љубљани, каже за РТС да је Самит Покрета несврстаних у Београду скренуо пажњу целог света. "То је процес ребрендирања Србије у међународним оквирима и стварање нове слике о себи", оценио је директор Ифимеса.

Самит Покрета несврстаних, jедан од највећих мултилатералних скупова у Европи, наставља се данас у Београду, где борави чак 105 дипломатских делегација из целог света, као и девет делегација међународних организација.

Директор Ифимеса, Зијад Бећировић наводи да је реч о највећем мултилатералном догађају у Европи ове године, вероватно једном од највећих у свету, и да је велика ствар организовати то у време пандемије.

"Ово је процес ребрендирања Србије у међународним оквирима и стварање нове слике о себи. То председник Вучић успешно ради. Догађај је скренуо пажњу целог света", оцењује Бећировић.

Објашњава да је Покрет несврстаних био револуционаран, али да је истовремено еволуирао.

"Јавност мора знати да он још увек има важну улогу у Уједињеним нацијама, јер је то најбројнија групација држава у Генералној скупштини УН. Зато долазе проблеми у свету, јер велике силе покушавају да избегну доношење одлука у УН", додаје Бећировић.

Сада је прилика, како је оценио, да ово искористи не само Србија, већ и цео регион.

"Ово се мора гледати као успех целог региона. Уколико се сви повежу, као кроз иницијативу Отворени Балкан, ефекти могу бити далеко већи", истиче директор Ифимеса.

Скуп је, према његовим речима, показао да Несврстани и у турбулентном времену имају одређену улогу.

"Чланство у организацији је важно, али много је важније колико знамо да искористимо одређену организацију. Мислим да је то прави пут и за Србију, и за земље Западног Балкана", сматра Бећировић.  

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи