Читај ми!

Учесници Самита стигли у Београд, међу њима и Насеров син

Делегације учесника Самита Покрета несврстаних који се одржава у понедељак и уторак, а међу којима је и син некадашњег председника Египта и једног од оснивача Покрета Гамала Насера, стигле су на аеродром "Никола Тесла" у Београду.

Абделхаким Гамал Абдел Насер истакао је да је велика част за њега што има прилику да учествује на комеморативном скупу поводом 60 година од оснивања Покрета.

"Велико је задовољство за мене што сам данас овде, Југославија је мој други дом. Велика је част што ћу присуствовати конференцији Покрета несврстаних на чијој првој конференцији је био мој отац пре 60 година", казао је Танјугу Абделхаким Гамал Абдел Насер.

Како је казао велика му је част да присуствује конференцији управо у тренутку када се многе земље у свету суочавају са различитим проблемима и указао на значај који Покрет несврстаних има за афричке земље.

У Београд је стигао и министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу, који ће, као гост, учествовати на Самиту покрета несврстаних.

Чавушоглуа је на аеродрому "Никола Тесла", дочекао државни секретар Министарства спољних послова Немања Старовић.

Око поднева су у Београд стигли председавајући Генералне скупштине УН Абдулах Шаахид, као и државна министарка за спољне послове Индије Менакши Леки, као специјални изасланик индијског премијера Нарендре Модија. 

У главни град Србије је, такође, стигао и министар спољних послова Венецуеле Феликс Пласенсија.

Допутовали су и дипломатски представници Гвинеје Бисао, Боцване и Капо верде.

Међу делегацијама су министри спољних послова Судана и Палестине, Марјам Алмахади и Риалд Малки, асистент министра спољних послова Египта Ехаб Бадавеј, генерални секретар Министарства спољних послова Либије Мохамед Иса, помоћник министра спољних послова Арапске лиге Ахмед Кхатаби, амбасадор при УН Кубе Педро Квеста.

Такође, у Београд су стигли и заменик министра спољних послова Таџикистана Хусејин Махмурад, први заменик министра спољних полсова Узбекистана Фархад Арзиев, као и генерални секретар министарства спољних послова Сингапура Ли Лонг.

На аеродрому их је дочекао државни секретар у Министарству спољних послова Србије Немања Старовић.

Званичници земаља чланица Покрета несврстаних и посматрача учествоваће на комеморативном скупу у Београду, којим се обележава 60 година од оснивања Покрета и прве конференције.

Долазак на конференцију у Београд потврдило је више од 100 делегација, а око 45 њих предводиће миниситри спољних послова.

У Београду, на највећем мултилатералном скупу у Европи ове године, очекује се и учешће неколико председника и премијера.

Домаћини Самита, који ће у понедељак и уторак бити одржани на Сајму, су Србија и Азербејџан, а Београд своје госте дочекује, као и пре шест деценија, са заставама свих земаља учесница које се могу видети дуж ауто-пута, али и у центру града.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво