Читај ми!

Јариње и Брњак – нормализован саобраћај и почела примена режима са налепницама

Нормализован саобраћај на административним прелазима Јариње и Брњак, и почела примена режима налепница за возила, после две недеље прекида.

Припремио Андрија Игић

Петковић: Наредну рунду дијалога почињемо са ЗСО

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић каже да примена договора из Брисела о коришћењу налепница функционише без проблема, те да не очекује веће проблеме.

Петковић је за Танјуг рекао и да је договорено да наредна рунда дијалога почне темом Заједнице српских општина, која се чека више од 3.000 дана, а на питање када ће доћи до наредне рунде, рекао је да Београд очекује позив ЕУ, којем ће се, као и сваки пут, одазвати.

"Ми ћемо учинити све да споразум функционише како треба, да има слободе кретања и очекујемо то од Приштине, како бисмо имали слободан проток робе, људи, услуга", рекао је Петковић.

Истиче да су налепнице привремено решење и да Аљбин Курти не може да говори ни о каквој "епохи реципроцитета", јер је заправо реч о спровођењу споразума.

Гужве на Јарињу, нема инцидената

На прелазу Јариње колoна возила је дуга око километар. Велики број људи из централне Србије чека да пређе административни прелаз Јариње.

Процедура о примени налепница налаже да возач изађе из аутомобила и прелепи таблицу налепницом, тај поступак контролише полиција. Процедура траје минут, па су се због тога створиле колоне. Полиција моли грађане за стрпљење, јавља репортер РТС-а.

Најбитније је да нема инцидената.

Нормализован саобраћај на административним прелазима

Нешто после осам часова почела је примена договора о налепницама и нормализован је саобраћај, јавља репортер РТС-а.

Процедура је трајала минут. И прво возило је прошло.

Према договору житељи који поседују РКС таблице неће морати да их скидају када улазе у централну Србију, већ ће преко ознака и грба лепити налепнице и неће морати да ваде пробне таблице које су до сада важиле два месеца.

Исто важи и за власнике аутомобила из градова централне Србије и Косовске Митровице.

Из Приштине су рекли да поседују 300.000 комплета са по четири налепнице и да ће их од данас употребљавати.

Налепнице и упутства достављени су полицији на административном прелазу.

Одаловић: Кфор најзад ради свој посао

Генерални секретар Скупштине Србије каже за РТС да очекује да се договорено у Бриселу и спроводи, те да ће се промет возила у наредних шест месеци одвијати несметано.

Стављено је до знања да никакво насиље неће бити толерисано, рекао је Одаловић и истакао да је значајно то што се укључио и Кфор.

"Ово је била најбруталнија злоупотреба, јер послати онолико онако наоружаних специјалаца да би се радило ово што имамо јутрос – да ће то радити два, три административна радника или полицајца, јесте оголило оно што су хтели. Цела прича је да су их, и пре почетка примене и иједног инцидента, они већ послали и запосели, јер су желели да том својом акцијом покажу да могу да окупирају север Косова и да управљају како они мисле да управљају... Ово их је ваљда отрезнило", рекао је Одаловић.

Поручује и да је Аљбин Курти доживео фијаско, али да је најважнија ствар да се све завршило мирно и без инцидената.

Oчекује се нормализација саобраћаја за мање од сат времена

На Јарињу је паркирано неколико камиона који чекају на отварање саобраћаја, путничких возила нема јер је патрола српске полиције зауставила саобраћај и пустиће возила ако крене саобраћај у осам часова.

За мање од сат времена очекује се потпуна нормализација саобраћаја. На пунктовима се очекује примена нове мере обележавања регистарских ознака на аутомобилима чиме престаје обавеза коришћења пробних таблица.

Налепнице постоје у две величине и стављене су табле како се користе, јавља репортер РТС-а.

Извештај Душана Јеумовића

Након повлачења специјалних јединица Росу и незадовољних грађана који су организовали протесте, на прелазима Јариње и Брњак су војници Кфора.

Од осам часова очекује се потпуна нормализација саобраћаја преко административних пунктова на северу, након две недеље прекида.

На пунктовима се очекује почетак примене нове мере обележавања делова регистарских ознака на аутомобилима, чиме престаје обавеза коришћења пробних таблица.

То значи да житељи Косова и Метохије који поседују такозване РКС таблице убудуће неће морати да их скидају када улазе у централну Србију, већ ће преко ознака и грба лепити налепнице и неће морати да ваде пробне таблице које су важиле два месеца.

Исто важи и за власнике аутомобила са таблицама градова централне Србије и Косовске Митровице.

Из Приштине су саопштили да поседују, још од 2017. године, 300.000 комплета са по четири налепнице и да ће их данас активирати.

Налепнице и упутства како их користити достављени су припадницима МУП-а Србије на Јарињу.

Режим прелепљивања ознака на таблицама важиће шест месеци, до када Београд и Приштина треба да пронађу трајно решење за одвијање саобраћаја и омогућавања слободе кретања.

Војници Кфора ће, према споразуму који је постигнут у Бриселу 30. септембра, бити на Јарињу и Брњаку наредне две седмице.

Шеф Мисије ЕУ за владавину права на Косову и Метохији Ларс Гунар Вигемарк саопштио је да је ситуација на северу покрајине стабилна и да ће Еулекс пратити примену споразума из Брисела.