Читај ми!

НАТО поздравља постизање компромиса о деескалацији ситуације на северу КиМ

Портпаролка НАТО-а Оане Лунгеску поздравила је споразум о деескалацији и напретку на северу Косова и Метохије који су постигли Београд и Приштина.

"Мисија КФОР-а предвођена НАТО-ом играће фундаменталну улогу у обезбеђивању његове ефикасне примене, у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених нација из 1999. године којом се КФОР-у налаже да пружа безбедно и сигурно окружење и слободу кретања за све заједнице које живе на Косову", рекла је Оане Лунгеску, а саопштила војна канцеларија за везу НАТО у Београду.

Она је подсетила да је протеклих дана, генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг разговарао са председником Србије Александром Вучићем и премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем о потреби за деескалацијом, суздржаношћу и о повратку дијалогу.

"Поздрављамо што ћемо сутра примити специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана Мирослава Лајчака у Седишту НАТО-а, где ће се састати са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом и Северноатлантским саветом", навела је Оане Лунгеску.

Поручила је да НАТО наставља да чврсто подржава дијалог уз посредовање ЕУ, као и друге напоре за нормализацију односа Београда и Приштине.

"Ово је једини пут ка постизању трајног политичког споразума за регион и кључан је за стабилност у целом региону", поручила је Лунгеску.

Председник Србије Александар Вучић саопштио је да је српска страна прихватила компромис за деескалацију ситуације на КиМ. Вучић је пренео да су се обе стране у Бриселу договориле да се јединице РОСУ повуку са Јариња и Брњака, симултано са уклањањем барикада.

Како је додао, Кфор ће своје снаге поставити и пре саме имплементације на Јариње и Брњак и остаће око две недеље да би сачувао сигурност окружења и слободу кретања. Успоставља се употреба "стикера", односно режим налепница, као привремена мера до коначног решења које је одложено на неко време, навео је Вучић. 

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво