Читај ми!

Разговори делегација Београда и Приштине са Лајчаком завршени без коначног договора

Делегације Београда и Приштине завршиле су вечерас одвојене разговоре са Мирославом Лајчаком у Бриселу. Према информацијама из делегације Београда, никакав договор није постигнут. То су раније вечерас на Твитеру потврдили портпарол ЕУ Петер Стано и Мирослав Лајчак, наводећи да се у раговорима и даље траже решења. Разговори ће бити настављени, али није прецизирано када и у ком формату.

Шеф приштинског преговарачког тима Бесник Бисљими се раније данас, после састанка са специјалним представником ЕУ Мирославом Лајчаком, обратио медијима испред зграде Европске службе за спољнополитичке послове, рекавши да је постигнут договор око предлога за деескалацију ситуације на северу КиМ и да се чека одобрење Београда.

Према овом споразуму, како је рекао, Кфор ће у суботу бити распоређен на прелазима Јариње и Брњак, а затим би уследило повлачење косовске полиције, као и барикада на прелазима.

Навео је да споразум предвиђа и да од понедељка Београд и Приштина користе стикере (налепнице) уместо да мењају таблице.

Навео је да је то привремено и да ће се формирати радна група која треба да пронађе трајно решење за слободу кретања возила, и то у року од шест месеци.

"Наш циљ је био јасан, да постигнемо деескалацију и одржимо реципроцитет са регистарским таблицама", рекао је Бисљими, који је након обраћања напустио зграду Европске службе за спољнополитичке послове.

Али са друге стране, према информацијама из делегације Београда, никакав договор није постигнут. Представници Београда напустили су зграду Европске службе за спољнополитичке службе без обраћања медијима.

Састанак директора Канцеларије за Косово и Метохију Владе Србије Петра Петковића са Лајчаком потрајао је до касних вечерњих часова. 

Разговори ће, како сазнаје извештач РТС-а у Бриселу, бити настављени, али није прецизирано када и у ком формату. 

Представници Европске уније огласили су се само једном током вечери, док је трајао разговор Петковића и Лајчака, и то на Твитеру, потврдивши да се и даље разговара и траже решења.

Портпарол ЕУ за спољне послове Петер Стано навео је да састанак главних преговарача Приштине и Београда са Лајчаком није готов, те да ће се преговори наставии све док се не нађе решење за тренутну кризу на северу Косова и Метохије.

Ову информацију потврдио је и Лајчак на Твитеру, ретвитујући поруку Стана.

И амерички амбасадор у Србији Ентони Годфри као и дипломатски представник САД у Приштини демантовали су да је постигнут договор Београда и Приштине у Бриселу.

"Ја сам у блиском контакту са мојим пријатељем представником Стејт департмента Габријелом Ескобаром који је у Бриселу како би исказао подршку дијалогу којем посредује ЕУ. Овај посао није завршен, али је начињен добар напредак. Стране морају бити флексибилне и наставити да раде како би привели ово финишу. Време за то је сада", написао је на Твитеру Годфри.

Такође на Твитеру вршилац дужности отправника послова мисије САД у Приштини Николас Ђакобе у објави је навео: "Упркос извештајима медија, преговори у Бриселу се настављају. Напредак је постигнут, али остаје још посла. Ми охрабрујемо Косово и Србију да наставе да се ангажују отворено и озбиљно".

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво