Читај ми!

Вучић: На Западу се узбудили тек када је Србија показала да неће дозволити погром

Председник Александар Вучић рекао је да се седам дана на Западу нису узбудили због дешавања на Косову и Метохији, већ су се узбудили када је Србија показала да неће да дозволи погром над својим становништвом. Што се тиче епидемије коронавируса, оценио је да је вакцинација нешто најважније и најавио да ће у Србији ускоро бити доступна и вакцина компаније "Модерна".

Александар Вучић је, поводом кризе на Косову и Метохији, рекао за ТВ Пинк да се љутио данас на све своје саговорнике на Западу, и упитао их да кажу шта је то Србија урадила.

"Кажите шта смо урадили. Хоћете да кажете да не смемо да подигнемо своје хеликоптере или тенкови да се крећу на територији Србије? Шта у ствари хоћете од Србије, колико хоћете да нас понижавате, ви са Запада, а још горе ви у Србији?", упитао је председник.

Вучић је иронично рекао да они очигледно хоће да кажу да су припадници РОСУ, који седам дана стоје са митраљезима, "чланови хипи групације", којима недостаје само да запевају и запале траву, те су решили све проблеме.

"Седам данас се на Западу нису узбудили, али су се узбудили када је Србија показала да неће да дозволи погром над својим становништвом. Они су мислили да се ја шалим када то говорим да нећемо дозволити да се понове погроми. Мисле да то говорим због домаће публике. Али се ја за сваку реч коју изговорим трудим да је десет пута измерим пре него што је кажем", подвукао је Вучић.

"Aко дође до погрома и НАТО не реагује 24 сата, Србија ће реаговати"

Председник Србије указао је да је упутио недвосмислену поруку НАТО да ће Србија, ако алијанса не буде реаговала ако дође до погрома над Србима на КиМ, реаговати.

Вучић је рекао је да је Србија само подигла готовост Војске, да није ушла на територију КиМ, не зато што га сматра својом територијом, већ што Кумановским споразумом и свим одлукама које су уследиле после, закључно са отварањем административних прелаза, на то нема право.

2Ми смо и поред тога рекли недвосмислено, а то сам поновио и генералном секретару НАТО Јенсу Столтенбергом да нашим трупама нећемо улазити на Косово и Метохију, јер нећемо да угрозимо мир. Чекаћемо на вас 24 сата да реагујете као НАТО, ако дође до погрома над Србима. Ако се буде наставио погром нашег становништва, Србија ће реаговати и неће дозволити да се то дешава", објаснио је Вучић.

На питање да ли је одбио оригиналан предлог Мирослава Лајчака, Вучић је казао да га је одбио и да јесте био оригиналан, јер се тицало тога да Србија не улази у сукобе због Иван Тодосијевића, јер се ради само о једној породици.

"Хрватска ће нам зауставити отварање кластера"

Председник Вучић је истакао да разуме нападе који на Србију и њега долазе из Хрватске, јер Србија сустиже ту земљу у економији, али и додао да ће Хрватска Србији зауставити отварање кластера на путу на Европској унији.

"Смета им што нећемо да их молимо ништа. Хрватска ће да нам заустави отварање кластера, иако ће по свему морати да нам буде отворено. Наћи ће се Хрватска и још једна земља које ће да зауставе то. Као што су за Северну Македонију нашли Бугарску. И они сад очекују да ћемо да их молимо. Не пада ми на памет да молимо било кога за било шта. Хоћете - хоћете, нећете - нећете", поручио је Вучић.

Подсетио је да је хрватски председник једном приликом и констатовао како је Хрватска молила Словенију, која је мања земља, док Србија Хрватску "не зарезује два одсто", истичући да Србија поштује свакога, али да никога неће да моли, те да нико не може да нам забрани да десна обала Саве понесе име "јасеновачких жртава", јер је то, каже, наш залог за будућност.

Коментаришухи последње Милановићеве изјаве, Вучић је поновио да на личне увреде неће одговарати, али да разуме те нападе, јер је он (Вучић) све оно што многи не би желели да буде на челу Србије, будући да му је породица са очеве стране стадала и у Другом светском рату, као и у рату 90-их година од хрватске руке.

"Постоје центри моћи који желе неуспешну Србију"

Вучић је изјавио да су напади на њега, на његову децу, родитеље, брата континуирани, али да им ништа не објашњава, јер њега као и његову породицу мотивише то да ураде нешто за Србију.

Нагласио је да постоје различити центри моћи у земљи и иностранству који желе да виде лошије резултате Србије и неуспешну Србију.

"Најпре су нападали свакога ко би из моје странке изговорио моје име позитивно, тај је морао да прође кроз ‘топлог зеца‘, а затим је позван на травњак неке амбасаде да му кажу да амбасаде не воле послушнике, већ само своје послушнике. Тиме је један део руководства СНС-а узет под туђе скуте, и они више никада не треба да држе леђа председнику странке", указао је он.

Рекао је да су сви ти напади последица свега што раде, кампање у којој је све дозвољено да се каже.

Вучић је поновио да мисли да је РТС исти као и Н1, и најавио да ће можда још једном отићи на јавни сервис због грађана.

"Србија се променила, амбасаде не формирају владе"

Постоје људи који мисле да честа гостовања на травњаку неких амбасада могу да их доведу на власт, изјавио је председник и додао да таквих има и у СНС-у, али се, каже, у међувремену Србија веома променила и суштински постала суверена, на шта је, каже, веома поносан.

Вучић је поновио да је бивши заштитник грађана и председнички кандидат Саша Јанковић рекао истину за коју се мање-више знало, када је рекао да је да је трпео притиске са разних страна да се приближи Вучићу како би га "рушио изнутра и у неком тренутку дошао на његово место".

Подсетио је да се део опозиције смејао раније када неко говори о државном удару, а то је, истакао је, "пар екселанс државни удар". Верује и да је Јанковић те предлоге чуо од више амбасадора.

"Апсолутно сам за вакцинацију, ништа не радим због избора"

Председник je изјавио да је апсолутно за вакцинацију, јер је то најважније у борби против ковида 19 и за чување живота људи. Најавио је да ће примити и трећу дозу вакцине против коронавируса.

Оценио је да је вакцинација нешто најважније и најавио да ће у Србији ускоро бити доступна и вакцина "Модерна".

Вучић је рекао да ће Србија производити и руску и кинеску вакцину против ковида 19. Очекује да ће за мање од годину дана свет добити "супервакцину", која ће обухватити све варијанте вируса.

Што се тиче људи који не желе да се вакцинишу, сматра да ти људи падају под утицај теорија завере, али мисли да је многе од тих људи убедио да се вакцинишу.

Одбацио је примедбе да се не замера антиваксерима због избора, наводећи да никада ништа није радио због избора.

Упитан шта се променило од епидемије великих богиња у бившој Југославији, када је била наложена масовна вакцинација, председник је истакао да се све променило, између осталог и највиши правни акт државе.

Председник је рекао да се не могу доносити акти који би кршили Устав и давали за право онима који би ставили у гето део популације која се са нечим не слаже.

недеља, 22. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи