Читај ми!

Сурлић за РТС: Исход избора у Немачкој неће донети промену досадашње политике према Србији

Након избора у Немачкој не би требали да очекујемо било какву суштинску промену, према овом делу Европе, ни према Србији јер Берлин ту има јасно дефинисану спољно-политичку стратегију, наводи за РТС Стефан Сурлић са Факултета политичких наука.

Око 60,4 милиона Немаца на савезним изборима одлучује о будућем саставу парламента и посредно о будућем канцелару, који ће наследити Ангелу Меркел.

Очекује се да ће главну борбу водити конзервативни демохришћани (ЦДУ и ЦСУ) и социјалдемократе (СПД), који тренутно заједно чине велику црно-црвену коалицију, и опозициони Зелени. Те три странке су и једине које су званично истакле своје кандидате за канцелара који су одржали завршне митинге последњег дана кампање у суботу у најмногољуднијој немачкој покрајини Северној Рајни-Вестфалији.

Стефан Сурлић је у Јутарњем дневнику РТС-а навео да се које год странке да формирају владу, спољна политика према нашој земљи неће мењати. Она је, каже, трасирана и када је реч о билатералним односима, економској сарадњи, односу према јужној српској покрајини.

"Немењање граница, признавање независности Косова, потреба да Београд и Приштина постигну финални споразум. Тако да не очекујем неке промене сем ако не дође до неког изненађења и можда екстремна Левица уђе у коалицију и састав нове Владе, али Алтернатива за Немачку (АфД) сигурно не зато што се они противе независности Косова", наводи гост Јутарњег дневника

Истиче да нико од кандидата у Немачкој протеклих дана у завршници кампање није споменуо како види начин решавања тренутне ситуације у јужној српској покрајини.

"Тема Косова и Метохије није заокупила пажњу ниједног од кандидата, ниту уопште цео Западни Балкан, ни било који од регионалних проблема са којима се суочавамо већ годинама. Нису се сматрали довољно битним за унутрашњу и политичку дебату и саму кампању", наводи Сурлић.

Истиче да све што су три водећа кандидата за будућег канцелара Немачке говорили, а што можда има последице по овај регион, па и односе Београда и Приштине јесте перспектива проширења, али само у контексту реформе Европске уније, а тек потом нечег што би могли да назовемо озбиљнијом политиком према Западном Балкану.  

Истиче да након избора у Немачкој не би требали да очекујемо било какву суштинску промену према овом делу Европе, јер, како каже, Берлин ту има јасно дефинисау спољно-политичку стратегију.

Једина разлика у односу на досадашњу политику, додаје, може бити уколико у влади буду левичари или зелени, који би можда више инсистирали на теми људских права или екологије. 

На питање - какву судбину Немачка може да очекује после ере Ангеле Меркел, он наводи да ће свакако бити мање утицајна него што је била, али и даље високо на лествици када се узме у обзир њихова економска снага.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи