Читај ми!

Брнабић: Гутерес потврдио став да за УН Космет није држава, Рамина изјава лоша за безбедност

Председница Владе Србије Ана Брнабић рекла је у Њујорку, поводом изјаве премијера Албаније Едија Раме који је пред Генералном скупштином УН позвао све да признају Косово, да поједини користе ту говорницу за политичке поене и да такве изјаве нису добре за регионалну безбедност.

Ана Брнабић је навела да је најбољи одговор дао генерални секретар УН Антонио Гутерес који је рекао да за Уједињене нације Косово није држава. 

"Прва реченица на састанку са мном је била - Косово за нас није држава. То је најбољи и најдипломатскији одговор. Не видим шта има да се меша као премијер једне држава у унутрашња питања друге државе, Србије, а посебно што имамо добре односе и трудимо се да изградимо другачију будућност", рекла је Брнабићева за Танјуг, замољена да прокоментарише изјаву Едија Раме.

Истакла је да је имала одличан састанак са Гутересом, јер је то што је рекао за Косово, била његова прва реченица на састанку, као и да је захвалио Србији на свему што ради за УН, мултилатерализам и међународни поредак.

Брнабићева је додала да је то учествовање у мировним мисијама, донације вакцина, хране и друго.

"Лепо је представљати Србију у УН", рекала је Брнабићева, након обраћања у Генералној скупштини УН, где је поручила да Приштина распламсала велику кризу, и да је Београд привржен тражењу компромиса.

Албански премијер затражио је у говору пред Генералном скупштином УН да земље које до сада нису признале самопрокламовану независност Косова то учине.

Рама је, поред осталог, изнео тврдњу да је "суверенитет Косова реалност која траје 13 година и коју сви треба да прихвате".

Премијерка Србије је раније данас на Инстаграму истакла да јој је генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутересу током разговору у Њујорку рекао да за УН Космет није држава, због чега је тај разговор био посебно значајан за нашу земљу.

"Увек је задовољство састати се са генералним секретаром УН Антониом Гутересом. Међутим, данашњи разговор био је нарочито значајан за нашу земљу. Генерални секретар је састанак започео речима да за Уједињене нације Косово није држава и на том ставу сам му се у име Републике Србије најсрдачније захвалила", написала је Брнабићева на Инстаграму.

Додала је да је са Гутересом разговарала и о Агенди о одрживом развоју и глобалној борби против пандемије ковида-19 . Навела је да је у разговору истакла чињеницу да је Србија земљама у окружењу донирала 230.000 вакцина и више од 1.000.000 доза државама широм света.

"Похваљени смо за показану солидарност и уверана сам да ће у будућности сарадња Србије и УН бити додатно унапређена", написала је премијерка након разговора са Гутересом на маргинама Генералне скупштине УН.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво