Читај ми!

Наставља се мирни протест Срба на северу КиМ, припадници Росу и даље на пунктовима

Грађани незадовољни одлуком Приштине о замени регистарских таблица улазе у пети дан протеста на северу Косова и Метохије, код прелаза Јариње и Брњак, где су распоређене специјалне јединице Росу.

На Јарињу и Брњаку мирно, нема инцидеата

Нема промене ни на Јарињу, као ни на пункту Брњак, јавља дописник РТС-а.

Од својих позиција не одустају ни припадници специјалне полиције ни грађани на протестима. Једни траже повлачење других, а за то време пети дана пунктови Јариње и Брњак су затворени за моторни саобраћај.

Преко пунктова се може једино пешке.

Извештај Андрије Игића

НАТО позива на хитну деескалацију и повратак дијалогу

НАТО је позвао на хитну деескалацију на северу Косова и Метохије.

Портпарол Алијансе Оана Лунгеску поручила је у објави на Твитеру да НАТО позива и Београд и Приштину да буду уздржани, избегну једностране акције и врате се дијалогу.

"Мандат НАТО и Кфора остаје да се обезбеди сигурно и заштићено окружење и слобода кретања за све заједнице", навела је Лунгеску.

Српски хеликоптери изнад Јариња

У неколико наврата подручје пункта Јариње са стране централне Србије надлетала су три хеликоптера.

Хеликоптери "ербас" сивомаслинасте боје један за другим направили су неколико кругова у ваздуху у близини Јариња.

Њихова појава изазвала је знатижељу и изненађење окупљених на протесту.

Током њиховог надлетања један специјалац косовске полиције ушао је у митраљеску кабину блиндираног возила и уперио митраљез.

Након неколико минута налетања хеликоптери су се повукли у унутрашњост централне Србије, јавља репортер РТС-а са лица места.

Одмах потом два руска борбена "алигатора" надлетала су исти простор.

Ситуација на северу КиМ напетија него јуче, Тодић: Приштина покушава да север стави под контролу

Административни прелази Јариње и Брњак и даље су непроходни за моторни саобраћај, могуће је прећи само пешке, али то чине ретки - само они који морају.

Снабдевање још није угрожено, али ако се овако настави могло би да буде.

Припадници Росу и даље су распоређени у близини Јариња и Брњака, а пре неколико минута била је смена припадника специјалне полиције.

Њихово повлачење и укидање одлуке о таблицама траже Срби окупљени на блокадама, који већ пети дан мирно протестују. За Приштину решење ове ситуације је ослобађање магистралних путева, али пошто су позиције обе стране укопане, за сада се не види какав би исход могао да буде.

На прелазима је углавном мирно, али председник општине Лепосавић Зоран Тодић каже за РТС да да је ситуација мало напетија у односу на јуче јер се народ узнемирио након пребијања тројице Срба код Брњака.

"То показује намеру Приштине, не само да се овде ради о таблицама, већ може да се стекне закључак да покушавају да ставе север под своју контролу што им није полазило за руком последњих 20 година", навео је Тодић.

Међународни представници позивају на моменталну деескалацију тензија и смањење напетости јер би, како кажу, последице могле да буду несагледиве.

Полиција и у Штрпцу склонила плакат "Добро дошли у ЗСО"

Косовска полиција је у Штрпцу током ноћи уклонила плакат са поруком "Добро дошли у Заједницу српских општина", преноси Косово онлајн.

Плакате и транспаренте са том поруком Срби на КиМ су почели да истичу током протеста на административним прелазима и у српским срединама у покрајини, из револта због одлуке приштинских власти да забарне улазак аутомобилима са српским регистарским таблицама и због слања јединица Росу на север КиМ.

Плакати су се појавили на Јарињу, у северном делу Косовске Митровице, Грачаници, Ранилугу, Новом Брду, Штрпцу...

Привремене косовске власти су у Грачаници привеле тројицу Срба због постављања билборда, којима је речено да то "представља провокацију".

Плакати су уклоњени и у Ранилугу и Новом Брду.

Пети дан протеста, Росу се не повлачи, али ни упорни Срби са севера КиМ

Ноћ на Јарињу је била мирна, припадници Росу и даље су распоређени и не померају се са својих пунктова.

Ту су и Срби из Лепосавића и Зубиног Потока, који већ пети дан протестују. Њих има више од 100, налазе се у шаторима и колонама дугим неколико километара.

На северу Косова је прилично хладно, има магле, горе импровизована ложишта, а људи покушавају да се загреју, јавља репортер РТС-а.

У српским срединама косовска полиција наставила је да уклања билборде са натписима "Добро дошли у Заједницу српских општина".

На север Косова и даље се може само пешице.

Извештај Душана Јемуовића

Гарић: Нису толико битне таблице колико да Курти покаже да има власт на северу

Уредник портала Косово онлајн Милош Гарић каже за РТС да смо навикли да ЕУ и међународна заједница реагују касно, кад реагују да то буде млако и неадекватно стању на терену.

"То је често испољавање отворене агресије, непоштовање права Срба и угрожавање Срба и то је опет показано на делу. Дозвољава се приштинској власти да са овако отвореном агресијом према Србима се појави на северу Косова где су српска места, а то је и био циљ Куртија да сломи отпор Срба, да покаже да има власт у српским срединама", наводи Гарић.

Сматра да се у овом случају не ради толико о таблицама него о томе да Курти жели да покаже да има контролу на северу КиМ.

"Већ годинама они су свесни да у српским срединама немају могућност контроле како би желели", указује уредник портала Косово онлајн.

Према његовим речима, треба наћи начин да се ствари ставе за сто јер овако нити има разговора нити има дијалога.

"Бриселски споразум је толико пута погажен од стране Приштине, они узимају само делове које им одговарају, а од ЗСО ништа", каже Гарић.

Окупљени и даље траже повлачење специјалних јединица полиције и укидање одлуке о регистарским ознакама.

На север покрајине и даље се може једино пешице.

На прелазу Брњак полиција је јуче претукла тројицу Срба. Они су збринути у болници у Митровици и нису животно угрожени.

Јединице Војске Србије су у повишеној борбеној готовости у гарнизонима Рашка и Нови Пазар.

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је веома забринут због пребијања Срба, додајући да је питање за НАТО и ЕУ зашто то дозвољавају.

"А ми смо им јасно рекли које су границе до којих ћемо трпети насиље Аљбина Куртија и њихових специјалних снага. И то знају и Европљани и Американци. Веома прецизно смо рекли који су наши потези и којим редоследом иду наши потези. Ја верујем у храброст нашег народа, а буде ли покушаја физичког угрожавања као 2004. или прогона као 1995. из Хрватске – то се неће догодити", навео је Вучић.