Читај ми!

Росу и даље на северу КиМ, Срби мирно протестују – заседао Савет за националну безбедност

На Космету је ноћ протекла напето али мирно након распоређивања специјалних јединица Росу широм севера покрајине. Преко административних прелаза возилима се и даље не може. У Палати "Србија" одржана хитна седница Савета за националну безбедност на којој су главна тема била дешавања на Косову и Метохији.

Дачић: Србија неће дозволити етничко чишћење Срба на КиМ

Председник Народне скупштине Ивица Дачић рекао је поводом инцидената на Косову и Метохији да је право питање да ли Европска унија мисли да је Бриселски споразум из 2013. године актуелан или није, поручивши да Београд неће дозволити да се деси етничко чишћење Срба на КиМ.

Дачић је рекао и да му све ово делује као проба Приштине да види како ће сви реаговати на "брутално гажење свих договора Бриселског споразума."

"Они желе да виде како ће се реаговати на примену силе и да ли ће им то проћи. Сигуран сам да у њиховим главама има још много могућих акција и инцидената које могу да учине. Председник Александар Вучић је био јасан – обавеза КФОР-а, односно НАТО-а, који чини окосницу КФОР-а, је да гарантује безбедност у складу са Резолуцијом 1244. Ми их јавно упозоравамо да Србија неће дозволити да се понови етничко чишћење Срба са КиМ, као што је Хрватска урадила у Републици Српској Крајини. То је изазивање, не регионалне, него нове светске кризе", рекао је Дачић за ТВ Танјуг.

Истакао је и да је проблем таблица требало решити у дијалогу, а не применом силе.

На Јарињу нема путничких возила, прекид транспорта робе проблем за север КиМ

На Јарињу тренутно нема путничких возила, а ту су она која су паркирана јуче, јавља дописник РТС-а.

Истиче да је било током дана пар возача који су чекали до сат времена, али су и они окренули аутомобил ка централној Србији попут стотине људи током јучерашњег дана.

Стао је транспорт робе и то је велики проблем за север Косова и Метохије.

На КиМ се једино може пешице. На Брњаку и Јарињу превоз путника фукционише, али их аутобуси довозе до прелаза, потом након формалности пешаче 800 метара до блокаде и ту их преузимају други аутобус или аутомобил.

И даље траје миран протест Срба са севера КиМ камионима и аутомобилима, као и блокада пута Рашка – Косовска Митровица и Рибариће – Зубин Поток.

Припадници специјалне јединице полиције су и даље распоређени у близини контејнера постављених пре неки дан за припаднике пограничне полиције, лоциране у Лепосавићу.

Смена полицајаца специјалаца, а има на Јарињу и Брњаку их је више од 100, одвија се на 12 сати.

Извештаји Душана Јемуовића и Андрије Игића

Рама: Приштина са пуним правом поставља питање реципроцитета

Премијер Албаније Еди Рама изјавио је да Приштина са пуним правом поставља питање реципроцитета, али и упозорио да се мора избећи прекид у дијалогу.

"Косово поставља то питање са пуним правом. Како би се проблем решио и осигурао реципроцитет регистарских таблица, мора се избећи бумеранг замрзавања дијалога у овом тренутку (као што се догодило са таксом од 100 одсто)", навео је Рама у објави на Твитеру.

И даље траје протест, блокирани путеви

И даље је у току миран протест Срба на административном прелазу Јариње, као и на прелазу Брњак, јавља дописник РТС-а.

Блокиран је саобраћај на путу Рашка – Косовска Митровица и Рибариће – Зубин Поток аутомобилима и камионима паркираним на магистралним путевима. Срби са севера КиМ на такав начин протестују и исказују незадовољство одлуком о реципроцитету и због присуства стотинак припадника специјалних јединица.

Лајчак забринут због ситуације на северу КиМ

Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак истиче да је забринут због ситуације на северу Косова и Метохије и позива на хитно спуштање тензија.

"Важно је да се спусте тензије, поврати мирна атмосфера и дозволи слобода кретања", поручио је Лајчак са свог Твитер налога.

Лајчак, који се тренутно налази у посети Београду, наглашава да је о ситуацији на северу КиМ разговарао са амбасадорима Европске уније.

Курти неће да повуче одлуку о реципроцитету за таблице

Аљбин Курти изјавио је да неће да одустане од реципроцитета за привремене регистарске таблице аутомобила из централне Србије, и тај став пренео је амбасадорима земаља Квинте на састанку у Приштини.

"У овом реципроцитету привремених регистарских таблица за аутомобиле, и Косово и Србија су у праву или греше. Дакле, или ћемо задржати обе врсте регистарских таблица, или пустити да их уклоне Косово и Србија", рекао је Курти а преносе приштински медији.

Због увођења реципроцитета за возила са таблицама из централне Србије и протеста Срба на северу Косова и Метохије, амбасадори Сједињених Држава, Немачке, Велике Британије, Француске и Италије разговарали су са Куртијем, а из владе у Приштини је саопштено да је Курти обавестио амбасадоре да јуче и данас није било инцидената ни на једном прелазу.

Додао је да јучерашња одлука "није провокација или дискриминација према било коме и да је специјална полиција присутна на северу како би заштитила граничну полицију и пунктове.

"Она је тренутно присутна јер су десетине демонстраната блокирале путеве који воде до прелаза 1 и 31 и у њиховој близини. Полиција је разговарала са демонстрантима и није их угрозила", рекао је Курти и додао да је "слобода кретања право и вредност коју не треба кршити".

У саопштењу се наводи да су се "амбасадори и Курти сложили да се мир и спокој, стабилност и безбедност морају одржати, те да дијалог мора да се настави и ситуација мора да деескалира".

Замена специјалних јединица на Јарињу и Брњаку

Косовска полиција је на пунктовима Јариње и Брњак заменила припаднике своје специјалне јединице.

На позицији код Јариња замењено је 70 припадника, као и на пункту Брњак код Зубиног Потока.

Блиндирана возила и џипове полиција не помера са локација на које су постављени јуче ујутру.

Вучић: Србија неће да прихвата политику свршеног чина

Председник Александар Вучић рекао је после седнице Савета за националну безбедност да је добио предлог за решење ситуације на прелазима Јариње и Брњак, али да је тај предлог одбио.

"За такву одлуку добио сам сагласност Савета за националну безбедност", рекао је Вучић и истакао да је сит политике свршеног чина.

На почетку обраћања, Вучић је рекао да је на данашњој седници анализирано стање у Војсци и полицији, и да је сагледано шта треба да се уради да се ојачају капацитети.

Најновији извештај репортера РТС-а: Нема назнака да ће доћи до ескалације

Репортер РТС-а са Косова и Метохије каже да је тренутно на протестима које су организовали грађани више Срба него јуче.

Они очекују да косовска влада повуче Росу са Јариња, али и са прелаза Брњак, где се такође окупило неколико стотина грађана.

На Брњаку и Јарињу је неколико десетина припадника Росу са дугим цевима, блиндираним возилима.

Они су током ноћи обавили смену, а сем повика грађана који протестују, није било других реакција.

Репортер РТС-а наводи да за сада нема назнака да ће доћи до било какве ескалације ситуације.

Извештај Андрије Игића

Завршена седница Савета за националну безбедност

У Палати "Србија" одржана је хитна седница Савета за националну безбедност на којој је главна тема било стање на Косову и Метохији.

Очекује се да се неко од чланова Савета обрати медијима.

Заседа Савет за националну безбедност

Председник Александар Вучић председава хитној седници Савета за националну безбедност, на којој ће се разговарати о последњим потезима Приштине и ситуацији на Косову и Метохији.

Седница Савета за националну безбедност почела је око 10 часова у Палати "Србија". Очекује се да се, по завршетку заседања, јавности обрати неко од чланова Савета.

Све више људи мирно протестује на Јарињу

Број Срба окупљених на прелазу Јариње јутрос је знатно већи него током јучерашњег дана, јавља репортер Косова онлајн.

Онима који су провели ноћ на Јарињу у знак протеста због мера које је почела да спроводи косовска влада, придружује се све више грађана.

Ноћ је на Јарињу протекла мирно и без икаквих инцидената. Окупљени Срби су око запаљених ватри у групицама по десетак људи остали будни целе ноћи.

Припадници јединица Росу нису били приметни. Они су били уз своја блиндирана возила и није било никаквих провокација. 

Људи који се прикључују протестима понели су воду, храну и топлу одећу. Стиче се утисак да Срби не намеравају да напусте протесте, наводи Косово онлајн.

Миливојевић: ЕУ недостаје политичка воља око питања КиМ

Бивши дипломата Зоран Миливојевић каже за РТС да је косовски премијер Аљбин Курти најављивао овакве потезе што је, каже, део политике Самоопредељења и политичке стратегије од његовог доласка на власт.

"Та платформа показује да се не даје шанса дијалогу, она значи разговарати искључиво о признању и ништа више, не намерава да поштује постигнуте споразуме, обесмишљава се дијалог", истиче Миливојевић.

Према његовим речима, ово је последњи моменат када треба испитати и вољу међународне заједнице.

Када је реч о изјави Мирослава Лајчака да је у Приштини имао "одличне разговоре", Миливојевић каже да он ту поруку разуме тако да Лајчак ту врсту ауторитета која би могла да иде у сусрет ономе што је најављену – наставку дијалога.

"То показује немоћ ЕУ као посредника, која дуго траје, а с друге стране и недостатак политичке воље, која је суштинска у овом тренутку", напомиње Миливојевић.

Одаловић: Курти повлачи потезе који изазивају озбиљан страх и узнемирење

Председник владине Комисије за нестала лица Вељко Одаловић рекао је за РТС да Приштина увек тражи неки разлог да се нешто не уради, да се нешто блокира.

Како изгледа гашење права и закона на административним прелазима са јужном покрајином, уверио се 18. јула на Јарињу.

Тада му је није био дозвољен улазак на КиМ где је требало у Великој Хочи да присуствује обележавању 23 године од масовног киднаповања и убијања Срба из Ораховца, а сада, каже, не може да уђе ни као обичан грађанин.

То су, како наводи, потези које Приштина зна да повуче када они себи направе неку математику, односно интерес.

Ово је тренутак који говори о томе да Курти повлачи потезе који изазивају озбиљан страх и узнемирење, рекао је Одаловић.

Према његови речима, потез са таблицама је ничим изазван и ово питање је могло да се реши као што се решавало и претходних 10 година, дијалогом.

"Овде се мало замагљује суштина, цео договор око таблица је био везан за таблице РКС када је Приштина почела да их издаје и то је био тренутак када је требало да се реши како би требало да функционише промет преко административне линије пошто ми те таблице не признајемо", рекао је Одаловић.

А с друге стране, каже Одаловић, то је озбиљна провокација. "То је решено и решавано и продужавано и сада је могло да се нађе решење и за ове таблице измештених управа", рекао је Одаловић.

"Оне старе таблице КС биле су компромисно решење, али Приштина је и то престала да издаје и оставила само ове таблице са којима покушава да успостави реципроцитет, што је апсурдно", рекао је Одаловић.

Проблем је, указује, начин на који Приштина то ради. "То је једна провокација са специјалних снагама, стотинама полицајаца који су буквално окупирали север и административних прелаза", навео је Одаловић.

Одаловић каже да би Кфор могао да реши проблем, али је "само питање да ли ће добити команду".  

Поновио је да питање несталих лица не сме бити политизовано. 

Двадесет четири сата потеза Приштине, Росу близу Јариња

Пре 24 сата Приштина је почела да примењује мере о одузимању таблица, а потпуна блокада административних прелаза и даље је на снази, нема промена.

У близини Јариња су јаке снаге полицијских специјалаца, са блиндираним возилама. Због одлуке Приштине, стотинак Срба је организовало блокаду Јариња и паркирало десетине возила.

Они мирно протестују због одлуке Приштине, траже да се повуче одлука о таблицама.

Из Приштине поручују да је одлука легитимна, а косовска председница Вјоса Османи поручује да је "Косово успостављањем реципроцитета у потпуности применило Бриселски споразум".

Срби су оваквим потезима револтирани и кажу да је одлука инцидентна, без покрића и угрожава слободу кретања.

Дрецун: Приштина показује да неће поштовати Бриселски споразум

Милован Дрецун, председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију, за РТС је изјавио да је наш народ показао да ће се истрајно борити за сопствену слободу кретња, коју Приштина на најгрубљи начин ограничава. Забрињава га, каже, број специјалних јединица на КиМ.

Истиче да Приштина предузима једностране потезе којима се на најгрубљи начин нарушава Бриселски споразум, те да показује да га неће поштовати, наручито у кључном делу који се односи на формирање Заједнице српских општина.

"Курти већ дуго најављује мере тзв. реципроцитета. Био је једно време критикован од Харадинијеве партије да није спреман да предузме акције, затим иду локални избори и наставак дијалога", рекао је Дрецун.

Додао је да је овим потезом "показао да је спреман на завођење једностраних мера, на чврст став према Београду, да се не плаши никога и ничега и да ће инсистирати на мерама које сматра да треба да предузме, те да је тиме је купио политичку подршку бирачког дела међу Албанцима за предстојеће локалне изборе".

Навео је и да га је Мирослав Лајчак изјавама током боравка у Приштини, охрабрио на овако једностране потезе.

Мирно на Брњаку и Јарињу, чека тридесетак камиона

На административном прелазу Брњак и Јариње нема промена и јутрос, ситуација је мирна, јавља репортер РТС-а. Саобраћај је и даље у прекиду.

Нема нових возила која чекају, она која су тренутно ту су паркирана јуче, када су грађани из централне Србије дотле стигли и пробали да пређу пешице.

Тренутно чека тридесетак камиона и неколико комбија, транспорт робе је стао и не зна се до када ће бити тако, што представља велики проблем за грађане на северу.

На територију КиМ може се пешице на прелазима Јариње и Брњак. Аутобуси довозе грађане до прелаза, они затим морају да пешаче до блокаде коју су 800 метара ниже поставили Срби и ту их преузима други аутобус или неко аутомобилом.

Срби који су јуче блокирали Јариње на том месту су били читаве ноћи, поставили шаторе и није било проблема.

Подсетимо, припадници Росу јуче су на прелазу Брњак употребили сузавац како би покушали да растерају Србе који су мирним протестима желели да изразе незадовољство због мера Приштине.

Извештај Душана Јемуовића

И на северу Косовске Митровице транспарент "Добро дошли у ЗСО"

Након Јариња, транспаренти са натписом "Добро дошли у Заједницу српских општина" осванули су синоћ и у северном делу Косовске Митровице, јавља Косово онлајн.

Како наводи, плакати су постављени на улазу у град, као и у самом граду.

Претходно су грађани који протестују на Јарињу због "мера реципроцитета" које је увела Приштина развили транспарент на којем пише "Добро дошли у Заједницу српских општина".

На административним прелазима Јариње, Брњак и Мердаре одузимају таблице са ознакама са севера Косова, а возила са ознакама из централне Србије морају да узму пробне таблице и да плате таксу.

Синоћ је на Јарињу из правца централне Србије било само неколико аутомобила. Прелаз је, као и на Брњаку, могуће прећи само пешице.

Косовска полиција употребила је сузавац код пункта Брњак, али се окупљени Срби нису удаљили са места на којем протестују.

С друге стране прелаза Јариње, грађани су развили транспарент "Добро дошли у Заједницу српских општина", као поруку Приштини да испуни Бриселски споразум.

Председник Србије Александар Вучић рекао је да власт у Приштини демонстрира силу, и да су на волшебан начин протумачили нешто што нигде не пише.

Вучић је поручио Србима на Косову и Метохији да не наседају на провокације Приштине.

Најавио је да ће се на данашњој седници Савета за националну безбедност, заказаној за 10 часова, разговарати и о мерама српске стране.

О кризи је председник разговарао и са високим представником Европске уније Жосепом Борељом и специјалним изаслаником Мирославом Лајчаком, који је у Београду.