Данас нова влада

Завршена расправа у Скупштини, ускоро гласање. После гласања чланови кабинета ће положити заклетву. Мандатар Мирко Цветковић излoжио је данас посланицима програм нове владе и предложио чланове свог кабинета.

Цветковић је рекао да су кључни елементи програма његовог кабинета опредељење за европске интеграције, неприхватање независности аутономне покрајине Косова и Метохије, неопходност јачања економије, јачање социјалне одговорности, пооштравање бробе против корупције и криминала и поштовање међународних обавеза.

"Међу прироритетима владе биће и унапређење односа са САД и наставак дипломатских активности Србије... Влада ће иницирати разговоре са косовским Албанцима", поручио је Цветковић.

Кандидат за председника Владе Србије рекао је у експозеу да је око тих принципа постигнута пуна сагласност коалиције За европску Србију, коалиције СПС-ПУПС-ЈС и групе мањинских странака.

"Први потез нове владе биће ратификација Споразума о стабилизацији и придруживању са Европском унијом", најавио је мандатар.

Цветковић је рекао да ће једна од првих законодавних иницијатива будуће владе бити гасни аранжман са Руском Федерацијом.

СРС и ДСС-НС: Цветковић недоречен

Посланици опозиционих странака у оценили су да експозе мандатара за састав Владе Србије Мирка Цветковића недоречен, без јасних и конкретних датума. 

Шеф посланичке групе Српске радикалне странке Томислав Николић изјавио је да је експозе мандатара "списак лепих жеља" и истакао да не верује да ће нова Влада Србије имати капацитет да реализује саопштене програмске принципе.

Николић је рекао да је први прокламовани, ником иначе споран, циљ владе - европска будућност Србије - "флоскула иза које се нешто крије", а то је "неколико будућих негативних потеза владе, супротних одлукама Народне Скупштине".

Радикали су имали и примедбе на економски програм, рекавши да се Цветковић у економији руководи логиком "задужи се и продај".

Шеф посланичке групе Демократска странка Србије - Нова Србија Милош Алигрудић оценио је да се из експозеа "не може закључити шта је државна политика нове владе" и  да се нигде не помиње заштита територијалног интегритета.

Алигрудић је рекао да нову владу неће водити Цветковић који "нема политички ауторитет" већ ће то, уместо њега, "чинити председник Демократске странке Борис Тадић сам или преко свог изасланика Ивице Дачића".

"Ову владу није састављао мандатар, већ Тадић уз консултације са Камероном Мантером, Стивеном Вордсвортом, Беком и Мишковићем", казао је он и додао да влада "неће бити угрожена угрожена ни изнутра ни споља па и има велику шансу да оствари свој пун мандат".

ЛДП: Нема бланко подршке

Шеф посланичке групе Либерално-демократске партије Чедомир Јовановић најавио је условну подршку влади Мирка Цветковића, истичући да су

стратешки циљеви које је мандатар понудио у експозеу "прихватљиви, али и нереални и недовољно конкретизовани".

Јовановић је истакао да влада чији је састав предложио Цветковић "није имала алтернативу, зато што за ЛДП алтернатива није била влада на чијем би се челу поново нашао Војислав Коштуница", али то "није довољно за безрезервну подршку" посланика те странке.

Мањине: За приближавање Европи

Шеф посланичке група мањина Балинт Пастор изјавио је да ће мањине гласати за нову владе Србије, јер су њени приоритети убрзане европске интеграције и модернизација целе државе.

Посланик Коалиције Албанаца прешевске долине Риза Халими рекао је да не може да гласа за нови владу, пошто "владајућа већина није показала довољно интересовања за проблеме Албанаца на југу Србије".

Владајућа већина: "Државна репрезентација"

Представници странака које чине владајућу већину сматрају да су критике опозиције неосноване.

Шеф посланичке групе "За европску Србију" Нада Колунџија изјавила је да су европске интеграције окосница нове владе Србије и да је то једини пут који може да допринесе бољем стандарду, развоју економије и успостављању европских вредности.

Наводећи да очекује да ће влада бити ефикасна, успешна и одговорна, Колунџија је рекла да нова влада треба да снажи демократске институције и да обезбеди простор за њихово стварање и јачање.

"Очекујем да влада буде државна репрезентација и да заједно игра игру која значи испуњење интереса грађана. Очекујем да влада буде тим, више него скуп ресора и да као целина решава проблеме", рекла је Колунџија.

Шеф посланичког клуба Г17плус Сузана Грубјешић очекује да ће нова Влада Србије бити стабилна и да ће издржати цео мандат.

Обећала да ће се странка Г17плус "и у Влади и у Супштини залагати за што боље остваривање резултата на пољу економије јер је то оно што највише интересује грађане Србије".

Потпредседник Социјалистичке партије Србије Душан Бајатовић изјавио је да ће битан циљ будуће владе бити очување Косова и Метохије дипломатским средствима, али ако буде потребно и "војним планом".

Бајатовић је рекао да не треба тражити проблеме у прошлости, већ треба створити услове за економски развој и социјално праведно друштво.

Влада ће убрзати европске интеграције, радиће на унапређењу стандарда грађана и борити се против корупције, рекао је Бајатовић.

Нова Влада Србије имаће 27 чланова.

Премијер ће имати једног заменика који је истовремено и министар (Дачић), и три потпредседника.

Ресорима ће руководити 24 министра, а још један њихов колега имаће исти статус али без портфеља (Угљанин). 

Владу ће формирати странке листе "За европску Србију", коалиција СПС-Јединствена Србија-ПУПС и странке националних мањина.

Састав новог кабинета:

Ивица Дачић, заменик премијера и министар унутрашњих послова.

Божидар Ђелић, потпредседник и министар за науку и технолошки развој.

Млађан Динкић, потпредседник и министар за економију и регионални развој.

Јован Кркобабић, потпредседник.

Вук Јеремић, Министарство спољних послова.

Драган Шутановац, Министарство одбране

Диана Драгутиновић,  Министарство финансија.

Снежана Маловић, Министарство правде. 

Саша Драгин, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Петар Шкундрић, Министарство рударства и енергетике.

Милутин Мркоњић,  Министарство за инфраструктуру.

Милан Марковић, Министаство државне управе и локалне самоуправе. 

Слободан Милосављевић,  Министарство трговине и услуга. 

Жарко Обрадовић, Министарство просвете. 

Снежана Самарџић-Марковић, Министарство за омладину и спорт. 

Томица Милосављевић, Министарство здравља. 

Јасна Матић, Министарство за телекомуникације и информационо друштво. 

Расим Љајић, Министарство за рад и социјалну политику. 

Оливер Дулић, Министарство животне средине и просторног планирања.

Небојша Брадић, Министарство за културу.

Верица Калановић, Министарство за Национални инвестициони план. 

Горан Богдановић, Министарство за Косово и Метохију.

Богољуб Шијаковић, Министарство вера. 

Срђан Срећковић, Министарство за дијаспору.

Светозар Чиплић, Министарство за људска и мањинска права.

Сулејман Угљанин, министар без портфеља.

Пословником о раду парламента, расправа о кандидату за премијера, програму и кандидатима за чланове владе може трајати пет сати, уколико посланици не одлуче да га продуже.

Према коалиционом споразуму листе "За европску Србију" коју предводи ДС и коалиције око социјалиста главни принципи рада нове владе биће одбрана националних интереса, европске интеграције, социјална правда и економски развој и борба против корупције и организованог криминала.

Повезане вести:

Скупштина сутра бира владу

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво