Читај ми!

Старовић: Пратимо ситуацију у Авганистану, тражимо начин да евакуишемо нашу држављанку

Србија помно прати ситуацију у Авганистану и покушава да безбедно евакуише још једну нашу држављанку која се још увек налази у Кабулу, рекао је за РТС државни секретар Министарства спољних послова Немања Старовић.

У Авганистану, талибани су прогласили нову државу "Исламски Емират Авганистан" што џихадисти широм света виде као победу над САД.

"Ово је крај процеса америчких преговора са талибанима који траје већ годинама, али нико није очекивао да ће се ствари овако брзо одвијати. Ми никада нисмо били део конфликта у Авганистану. Чак смо у једном тренутку пружили добре услуге приликом преговора страна у конфликту, али не као медијатори, већ пре свега у виду обезбеђивања сигурности учесника и гарантоване дискреције", рекао је Старовић.

Двојица држављана Србије Марко Прибак и Александар Цвејић, који су евакуисани из Авганистана, стигли су у Србију током претходне ноћи.

"Сви смо са великом пажњом пратуили процес евакуације наших грађана. Важно је рећи да у Кабулу имамо још једну нашу држављанку. Пратимо ситуацију у Авганистану и чинимо све да је евакуишемо у неку од околних земаља, а затим у Србију. Лично ћу следеће недеље отићи у престоницу Узбекистана да видим да ли је и на који начин могуће убрзати њену евакуацију", рекао је Старовић.

Америчке трупе су се уредно повлачиле, а хаос је настао приликом евакуације пре свега цивила. Много држављана страних земаља је и даље у Кабулу, говори се о више од 10.000 људи, али потресне слике оних који покушавају да се евакуишу сведоче о томе да недостаје солидарности, јер поједине земље евакуишу само своје грађане.

"Можемо очекивати нови талас избеглица и због тога је битна међународна сарадња да би се процесом миграције управљало на паметан начин. У претходном избегличком таласу преко наше земље је прошло преко милион људи. Нико од њих није био ни гладан ни жедан и све је прошло на једна хуман и цивилизован начин. Али морамо бити свесни да мало шта можемо учинити сами без сарадње са другим земљама", истакао је Старовић.

Важна посета Селаковића афричком континенту 

Министар спољних послова Никола Селаковић налази се у вишедневној посети југу Африке где ће у име Србије донирати неколико десетина хиљада вакцина, али и храну.

"Ово је изузетно важна посета министра Селаковића афричком континенту. Селаковић је у четвртак слетео у Кенију, а данас борави у Зимбабвеу. Посетиће и Замбију, Анголу и Намибију којима ће уручити донације вакцина против коронавируса, а наредних дана биће потписани и уговори о донацијама Тунису и Ирану. То је важно, јер је свега 2-3 одсто становништва на афричком континенту потпуно имунизовано, а Србија међу малим бројем држава које су успеле да у раној фази набавиле вакцине за своје грађане. Нажалост, многе државе нису биле у таквој могућности", рекао је Старовић.

Државни секретар наводи да је динамика набавке вакцина омогућила Србији да донацијама помогне пре свега земљама региона, али и другим земљама.

"До сада смо преко 200.000 доза вакцина уручили земљама региона. Уз то је било омогућено грађанима из земаља региона да долазе и вакцинишу се и у нашој земљи тако да је укупно око 400.000 грађана из региона имунизовано захваљујући Србији. Донирали смо и 100.000 доза вакцина Чешкој, а ово што се ових дана дешава води нас до милион доза које је Србија донирала или ће донирати наредних дана", истакао је Старовић.

Посета министра Селаковића афричким земљама има и позивни карактер за учешће на обележавању 60. годишњице прве конференције Покрета несврстаних земаља, која ће бити одржана средином октобра у Београду.

"Тај скуп ће имати пре свега комеморативни карактер, али се надамо да ће се 11. и 12. октобра на једном месту наћи преко 100 председника влада или министра иностраних послова и да ће Београд поново бити престоница дипломатије", нагласио је државни секретар.

Спремни смо да реагујемо на кршење Вашингтонског споразума

Приштина крши Вашингтонски споразум тиме што од појединих земаља тражи признање Косова, рекао је Старовић. Иако је Србија посвећена поштовању споразума спремна је да реагује када за то дође време.

"Један део Вашингтонског споразума подразумева и тај двоструки мораторијум од годину дана. Тај период истиче ускоро. Ми смо поштовању Вашингтонског споразума били максимално посвећени, али не можемо да не приметимо драстична и флагрантна кршења од стране Приштине. Ми нисмо били наивни да се не припремимо за период када ће Приштина или прекршити споразум или ће доћи до истека периода мораторијума и спремни смо да реагујемо када за то дође време", рекао је за РТС државни секретар у Министарству спољних послова Немања Старовић.

субота, 11. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара