Вучић: Спреман сам за саслушање, чуо сам се са Стефановићем поводом ФБИ и Беливука

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је спреман да током саслушања о Беливуковој групи све време буде прикључен на полиграф. Поновио је да у случају Беливук ФБИ није имао никакву улогу и рекао да се пре два дана тим поводом чуо са Небојшом Стефановићем и да га је питао о каквој је улози ФБИ говорио.

Александар Вучић је то рекао одговарајући на питање новинара да ли је подношења пријава против њега и Вулина адекватан начин да одговори на оптужбе чланова криминалног клана и тајкунских политичара и појаснио да "када се поднесе пријава против нас, онда морамо да будемо саслушани".

"Спреман сам да то саслушање изведем тако што ћу бити прикопчан на полиграф, где сам већ једном био, и да се види да ли сам иједну реч слагао или не о сваком од навода. Сигуран сам да је на то спреман и Вулин", рекао је Вучић новинарима након обиласка завршних радова на реконструкцији и изградњи Клиничког центра Србије у Београду

Каже да када се поставља питање како су они себе довели у ту ситуацију, каже да је то зато што имају политичке противнике који имају много пара, а веома мало морала и дуг стаж на власти и немају никакве резултате осим личног богаћења.

Вучић истиче да ти политички противници сада са медијским партнерима покушавају да изврше притисак на људе који су одговорни и поштени и немају тајне рачуне у земљи и иностранству.

"И онда само једна лаж сустиже другу", рекао је Вучић.

Нагласио је да је подношење кривичних пријава против самих себе добар начин како би могли да кажу све што имају, као што је било у случају Јовањица, и "покажу колики су лажови сви који тврде да су он и Вулин имали било какве везе са групом Беливука".

Каже да су данима он и Вулин, који су се суочили са свим опасностима супротстављања једној моћној криминалној групи, урадили све што су могли и успели да победе и дођу до тога да оптужница против Беливукове групе буде верификована и да је суд прихвати.

"Да као држава урадимо свој посао на најбољи могући начин и да наше улице ослободимо присуства таквих криминалаца и убица, који су угрожавали животе људи скоро сваке недеље. Поносан сам на чињеницу са колико су труда и ангажмана су то припадници БИА и МУП-а успели да изведу храбро и одлучно и успели да поставе уређаје за праћење и прислушне уређаје испод њихових аутомобила, изведу комплетну акцију и да урадимо то потпуно самостално", навео је Вучић.

Каже да сада имамо резултат којим може да се дичи свака земља у Европи, а то је да у последњих седам месеци немамо ниједан покушај мафијашког убиства.

"Када се поднесе пријава против нас, морамо да будемо саслушани" 

Додаје да се први пут зачудио 2014. колико може безочно и бесмислено да се лаже, када су га брутално нападали када се земља борила са поплавама, како се крало на тендеру за испумпавање воде из "Тамнаве" и како је врх власти уплетен.

Додао је да није могао да спава због тих измишљотина, али да је Светска банка рекла да је све урађено транспарентно и по свим процедурама.

Како је рекао, тада је разумео да није важно шта је истина и да су поједини у стању да објаве најгнуснију лаж.

Вучић је рекао да се исто тако ради да је сада да сви они који знају шта је учинила криминална група која је потекла из Црне Горе и организована из те земље и да за људе који кажу да нису никог убили већ Филип Кораћ, а да су кућу узели он и Вулин и да то све преносе поједини медији.

"Већ данима ти медији воде кампању како смо ми на било који начин у то умешани, уместо да кажу - алал им вера како су се обрачунали са мафијашима и криминалом. Па слушате хоће ли нас полиција саслушати, као да полиција и тужилац не знају шта је истина, а шта није и тако слушате пет дана те лажи и кажете онда - ево унизићемо се јер нас је срамота што вас није срамота што радите сваки дан у тајкунским медијима и партијама", навео је Вучић.

Јер када се поднесе пријава против нас, онда морамо да будемо саслушани, рекао је Вучић.

Такође је рекао да је научио од шеика Мухамеда бин Заједа да је руководство једне земље увек за њу најважније.

"Да вас погрешан избор вас води у понор, а добар избор вас води у небеса и висине. Довољно до погледате Емирате и Либију и да знате да Либија и данас има пет пута више нафте него Емирати, а погледајте како изгледа Абу Даби и Дубаи, а како Либија", нагласио је Вучић. 

Потпредседник СНС-а Милош Вучевић и посланик Покрета социјалиста Ђорђе Комленски предали су у републичком јавном тужилаштву кривичну пријаву против председника Александра Вучића и министра унутрашњих послова Александра Вулина због, како су рекли, навода у медијима који доводе у везу државни врх са организованим криминалом.

"Чуо сам се са Стефановићем поводом ФБИ и Беливука"

Председник Србије је поновио да у случају Беливук ФБИ није имао никакву улогу и рекао да се пре два дана тим поводом чуо са Небојшом Стефановићем и да га је питао о каквој улози ФБИ је говорио.

"Он ми је пренео да није рекао да је ФБИ имао улогу у случају Беливук, већ је ваљда мислио уопштено. Говорим шта је он мени рекао, пошто наравно у случају Беливук ФБИ није имао никакву улогу", рекао је Вучић новинарима одговарајући на питање да ли се чуо са Стефановићем и да ли је он могао да погреши када је говорио о питању сарадње са ФБИ у случају Беливук.

Истакао је и да су у случају Беливук све обавили МУП и БИА.

"Накнадно при отварању телефона прво су МУП и БИА отворили фотографије и прве фотографије које су показане биле су наше фотографије, а касније смо имали подршку европских сестринских служби", објаснио је председник и поновио да у овом случају ФБИ није ништа урадио.

"Одлука о изборима је уставно, а не питање странаца"

Вучић је одговарајући на питање новинара о јучерашњем састанку у оквиру међустраначког дијалога без присуства странаца, након обиласка Клиничког центра Србије, рекао да после тог састанка није дао ниједну изјаву, нити рекао када би избори могли да се одрже.

"Никада нисам дао ниједну изјаву, да би до 3. априла требало да буду избори никада нисам рекао, ниједну изјаву нисам дао после јучерашњег састанка", рекао је председник.

На питање да ли је јуче договорено нешто конкретно и да ли ће то решење укључивати и оне странке које разговарају са европарламентарцима, председник каже да не може да понижава Србију и да дозволи да нам странци воде главну реч.

"Зато разговарам са онима који не желе присуство странаца, немамо ништа против и имамо конкретан однос и са свим европарламентарцима и наставићемо да имамо, али питање датума одржавања избора је уставна и законска категорија, то није питање одлуке странаца и тајкунских политичких странака и било каквих договора, то је питање Устава и закона", рекао је Вучић.

Председник, у том смислу, наводи да је реално да избори буду одржани у таквим терминима, али понавља да ни реч није рекао после јучерашњег састанка.

"Био сам најнемуштији, разговарали смо отворено, рационално, саслушали смо све примедбе представника опозиционих странака, наставићемо да разговарамо и верујем да ћемо стићи до добрих резултата", рекао је председник.

Према његовим речима, што се тиче неких других њима је много важније шта ће странци да кажу, него неко од наших, те нека причају са странцима.

Међутим, поручује, да то неће променити начин, а то је демократско одржавање избора у Србији.

Подсећа да је то рекао и пред прошле изборе када смо имали висок талас корона вируса, много виши у Хрватској, Румунији и другим земљама у којима су се избори непосредно пре или после наших одржавали.

"И прошли пут су демократски одржани, упркос прокламованом бојкоту од дела оних који мисле да су много популарни, а на изборе не смеју да изађу", рекао је председник.

"Против приватника штрајк? И ја бих са вама"

Александар Вучић изјавио је коментаришући најаву радника "Геокса" да ће организовати штрајк да се држава даноноћно бори да им пронађе други посао, да верује да ће за 10 дана бити запослено око 250 радника и додао да не зна против кога могу да организују штрајк.

"Не знам против кога можете да организујете штрајк, против приватног власника. И ја бих заједно са вама", казао је Вучић одговарајући на питање новинара након што је обишао завршне радове на реконструкцији и изградњи Клиничког центра Србије.

Председник је истакао да се држава даноноћно бори за те раднике иако тренутна власт није ни крива, ни дужна.

Држава даје све што може, што никада није радила, каже Вучић и додаје да је то зато што сваки дан који прође без плате и државно руководство осећа да је криво за то иако је реч о приватном власнику који може да оде када год пожели.

Навео је и да је "Геокс" неозбиљан и додао да су дали најаву о одласку месец дана раније, а да не прихватају ништа што им је понуђено за договор како би се радницима олакшало.

"Покушавамо да нам оставе халу, да нам оставе раднике да помогнемо у исплати плате, у свему другом, а не прихватају ништа", рекао је председник.

Како каже, оно што може да обећа јесте да ће држава радити свакога дана и да ради сваког дана да те људе запошљава, што такође, примећује, није њихова обавеза.

"Али, ми то радимо јер разумемо тежину ситуације, имамо око 85 брачних парова и гледаћемо да прво њих запослимо у наредним данима да не остане нико без иједне плате. Верујем да ћемо 250 људи запослити за десет дана", навео је Вучић.

Најавио је да иде у Владичин Хан и да ће радници "Геокса" имати веће плате него што су имали.

Како каже, не може да обећа више јер је то не могуће.

"Не могу да кажем да ће држава да исплати нешто због чега је отишао приватни инвеститор, то не постоји ни у једној земљи на свету, па ни у овој, знам да су ти људи захвални и не интересује ме што ћете да пронађете десет политичких активиста јер на крају дођу избори који све покажу", казао је председник.

"Урадићемо све што можемо за раднике ‘Геокса’ и борићемо се да скратимо време у данима и недељама, надам се не месецима за добијање посла", закључио је Вучић.

"Помоћи ћемо Скопљу у гашењу пожара"

Упитан о пожарима који су погодили Северну Македонију, председник Србије изјавио је да је наша земља донела одлуку да помогне Скопљу у гашењу пожара, а што је и предвиђено у оквиру иницијативе Отворени Балкан, као и да га не интересује шта поједини на Западу мисле о тој иницијативи, ако је она добра за Србију, Северну Македонију и Албанију, као и да добробит наших грађана.

"Ако буде потребе да се помогне Скопљу у гашењу пожара, ми смо већ донели одлуку и сагласили се да наши хеликоптери, пошто могу да носе и по 1.200 литара воде, помогну у гашењу пожара. Надам се да је ситуација сада много боља", рекао је Вучић новинарима након обиласка завршних радова на реконструкцији и изградњи Клиничког центра Србије у Београду.

Вучић је то рекао одговарајући на питање да ли има реакције најмоћнијих западних земаља за иницијативу "Отворени Балкан" и шта му је о тој иницијативи рекао немачки државни секретар Бергер који је посетио и Београд и Приштину и Сарајево.

"Имали смо свеобухватне разговоре са Мигелом Бергером, имамо различите позиције по питању Београда и приштине и не апсолутно истоветне и по питању ‘Отвореног Балкана’. Не бих да коментаришем разлоге, али чини ми се да су свакоме јасни, али ми нећемо одустајати од онога што представља суштину европских вредности и слобода, а то јесте слобода кретања људи и протока робе услуга и капитала", навео је Вучић.

Председник је истакао да су то политичке и економске вредности које доприносе расту сваке од наших земаља и да смо свакако добре споразуме потписали.

Истакао је да је важно шта мисле неки на Западу, али да је још важније шта мислимо и радимо ми, и да то буде на корист наших грађана.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво