Читај ми!

Дачић за РТС: Међустраначки дијалог може да буде успешан само уколико су предлози реалистични

Председник парламента Ивица Дачић рекао је за РТС, уочи страшњег састанка Радне групе о међустраначком дијалогу, којем ће присуствовати и председник Србије, да дијалог може да буде успешан само уколико су предлози реалистични, одрживи, прихватљиви за све стране и тиме би се створили услови за оно што ми желимо – да сви учествују на изборима.

Током заседања актуелног сазива парламента донето је 155 закона и 106 осталих аката. Заседања нема, али Скупштина не престаје да ради ни током лета. Уочи састанка Радне групе о међустраначком дијалогу, којем ће присуствовати и председник Србије, има ли опозиција предлоге о побољшању изборних услова, открива за РТС председник Скупштине Србије.

– Ми смо направили један пресек шта су све предлози које опозиционе странке дају, о томе ће се разговарати у понедељак, на састанку где ће присуствовати председник Александар Вучић. Очекујем да се наредних недеља полако крене у долазак до конкретних договора и решења за нека отворена питања која би могла да буду у циљу побољшања изборних услова.

Шта нуде представници опозиције који учествују у разговору, али уз посредство представника Европског парламента. Постоје ли неки предлози и да ли су ти предлози прихватљиви за вас?

– Ви сада причате о овој другој групацији – ми нисмо имали прилику да се упознамо са њиховим захтевима зато што су они те захтеви поднели Европском парламенту. Договор је да до 1. септембра Европски парламент мени пошаље предлог текста о којем бисмо разговарали 17. и 18. септембра, тако да за сада нема ту неких нових детаља, осим оног што смо могли да чујемо по медијима. Дијалог може да буде успешан само уколико су предлози реалистични, уколико су одрживи, прихватљиви за све стране и тиме би се створили услови за оно што ми желимо – да сви учествују на изборима и да нико не тражи алиби за неке своје неуспехе.

За мање од годину дана одржано је 38 седница. За време Вашег председавања било је и 10 ванредних заседања. Да ли су та заседања можда изискивала додатне материјалне и људске ресурсе? Да ли су сви трошкови у оквиру предвиђеног буџета за рад Скупштине.

– Па јесу, генерално Скупштина по Уставу и закону има два заседања, једно је пролећно друго је јесење, у свом осталом времену Скупштина је у ванредном заседању.

Ми смо имали 90 радних дана, који су проведени у раду и то је све у склопу са финансијским планом, који је направљен, нису ту неки драстични трошкови који ће увећавати буџет, али то мора да се рачуна када се конципира буџет за следећу годину.

Редовно заседање почиње у октобру. Да ли већ сада ви најављујете да ће се радити и током лета. Да ли већ сада знате када ћете и поводом које теме заказати следећу седницу?

– Ми сада чекамо да из Владе добијемо списак свих закона који они предлажу, шта ће све бити на дневном реду. Ми очекујемо у септембру представнике Венецијанске комисије и оно што је билатерална међупарламентарна сарадња, то је питање посета: долази председник парламента Шведске и председник парламента Словеније, која је председавајућа ЕУ наредних шест месеци, то ће бити у другој половини августа, тако да практично нема одмора.

понедељак, 06. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара