Читај ми!

Премијерка и министри одговарали посланицима, Брнабић: Радницима "Геокса" ћемо наћи боља радна места

Држава неће оставити раднике "Геокса" у Врању на цедилу и наћи ћемо им боља радна места, поручила је у Скупштини Србије премијерка Ана Брнабић на седници на којој чланови Владе одговарају на посланичка питања.

Одговарајући на питање самосталног посланика Владана Глишића који је навео да "Геокс" планира затварање фирме у Врању, те да ће 1.200 људи остати без посла, Aна Брнабић је казала да Србија више није земља јефтине радне снаге и да ће ти људи бити запослени и боље плаћени.

"Србија више није земља јефтине радне снаге, и то ће бити проблем, али не лош, који ћемо имати у будућности. Долазиће нам бољи инвеститори који ће производити додатну вредност за нашу економију и боље ће плаћати раднике. То је оно што ће се десити и у Врању", рекла је Брнабићева. 

Навела је да се то дешава у свакој земљи која успе да се подигне на следећи економски ниво.

Премијерка је казала да је просечна плата 2012. године била 366 евра, а 2020. године 511 евра, наводећи да се до краја године очекује просечна плата од 600 евра.

Када је "Геокс" дошао у Врање, незапосленост је била 25 одсто, а данас је, каже, око 9,3 одсто.

"Сваке године расте минимална цена рада, знају да ће просечна плата да расте и 2022. године, као и минималац, и зато такве инвестиције одлазе у друге земље где за исти новац могу да купе више сати", рекла је Брнабићева.

Додала је да се у Србији дешава транзиција и нешто што је најавила и у свом експозеу, а то је да ће се економија базирати на знању и иновацијама.

Каже и да је свесна да се у Србији не живи одлично, али тврди да перспектива постоји.

"Само у току пандемије имали смо нове немачке инвестиције. Имамо 'Континентал' који је кренуо да инвестира, па је отворио свој истраживачки центар у Новом Саду. Стотине младих инжењера има високо плаћена радна места. Сада граде нови погон за производњу иновација", навела је Брнабићева.

Председник Србије Александар Вучић рекао је да планира да до 15. септембра оде у Врање и да до тада долази решење за Врањанце после одласка "Геокса".

Брнабић: Отворени Балкан најлепша ствар од деведесетих година

Премијерка је оценила да је иницијатива "Отворени Балкан" између Србије, Северне Македоније и Албаније једна од најлепших ствари које су се десиле у региону од пре сукоба деведесетих година прошлог века.

Брнабићева је, одговарајући на питање посланика Странке слободе и правде Самира Тандира, који је позвао и Босну и Херцеговину да се придружи тој иницијативи, казала да ће, по прогнозама, у зависности од степена имплементације, нашем БДП-у та иницијатива допринети са додатних три одсто.

"То је невероватно и то говори о томе шта можемо да урадимо и шта бисмо могли када би се цео Балкан придружио", казала је Брнабићева.

Истиче да је то невероватно позитивна иницијатива коју је председник Александар Вучић покренуо и једна од ствари која је за нашу економију и квалитет живота најзначајнија.

Брнабић: Очекујем раст у другом кварталу од 12 одсто

Премијерка је рекла да ће у понедељак, 2. августа изаћи процена раста БДП-а за други квартал ове године и очекује да ће он бити 12 одсто.

Прогноза за други квартал била је 10,2 односно 10,5 одсто, навела је премијерка, додајући да ће раст у другом кварталу бити бољи од прогнозираног.

"Имаћемо бољу ситуацију у буџету крајем године тако да ћемо моћи да из буџетске резерве опет издвојимо средства за локалне самоуправе", рекла је Брнабићева одговарајући на питање посланика СДПС Муамера Бачевца о трансферу новца из буџета Новом Пазару.

Бачевац је рекао да је још бивши министар Млађан Динкић одредио најмањи трансфер за Нови Пазар у држави, али и да је власт СНС-а имала слуха за ту нелогичност па је пребацивала новац из резерви, али каже да то није довољно.

С тим у вези, питао је премијерку може ли се то променити, а Брнабићева је одговорила да ће са министром финансија Синишом Малим и министарком државне управе и локалне самоуправе Маријом Обрадовић видети да се тај систем ревидира.

Брнабић: Додатне пореске олакшице за запошљавање младих

Премијерка је најавила да ће од 1. јануара 2020. године бити уведене додатне пореске олакшице за запошљавање младих.

Брнабићева је, одговарајући на питање посланика СВМ Акоша Ујхељија, казала да су те олакшице планиране и због тога што је велика стопа незапослености у популацији.

"У овом тренутку планиране су додатне пореске олакшице за запошљавање младих, јер имамо високу стопу незапослености нешто више од 20 одсто", казала је Брнабићева.

Додатне олакшице, како каже Брнабић, посебно ће бити за младе који треба да добију прво радно место.

Премијерка каже да програм "Моја прва плата" иде добро, а да се гледа са министром финансија Синишом Малим да се издвоје додатна средства за проширење тог програма.

Каже и да ће се наставити рад са цивилним организацијама на даљим изменама Закона о финансијској подршци породица са децом.

"Имаћемо додатну помоћ породиљама, као што је најавио председник Александар Вучић. На томе ћемо радити брзо, а друго, настављамо да радимо на даљим изменама закона", рекла је Брнабићева одговарајући на питање посланице СПС Снежане Пауновић о помоћи породиљама.

Пауновићева је предложила да се донесе лекс специјалис и да се породиљама које су то биле у време пандемије увећа стаж за онолико месеци колико су провеле на породиљском, шест или 12 месеци.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара