Читај ми!

Иницијатива "Отворени Балкан": Уместо зидова, изградња мостова

Председник Александар Вучић је у Скопљу изјавио да је са премијерима Северне Македоније и Албаније разговарао о многим заједничким иницијативама и да се удруживањем може направити неупоредиво више него када смо сами. "Потписали смо уговор да заједно радимо у свим околностима", рекао је премијер Албаније Еди Рама на заједничкој конференцији за новинаре. Премијер Северне Македоније Зоран Заев рекао је да три народа испред себе имају исти пут, визију и европске вредности.

Александар Вучић је у Скопљу, након регионалног економског форума у оквиру иницијативе "Мини Шенген", односно "Отворени Балкан", изразио задовољство због данас постигнутих споразума и поручио да ће Србија бити поуздан партнер и Северној Македонији и Албанији на путу даљег зближавања и регионалне стабилности за све грађане.

"Пред нама није лак пут. Ово су фантастичне идеје, изванредна визија. Морамо много да радимо, морамо да убедимо наше људе да буду вредни, марљиви, да све резултате испоруче на време. Ако то будемо урадили, ако једног дана будете ишли од Тиране до Београда без иједне границе, без заустављања било где, а верујем да можемо да обезбедимо да се иде само ауто-путевима и најбржим железницама – онда мислим да смо направили огроман помак", рекао је Вучић.

Председник Србије је пренео да су разговарали о многим заједничким иницијативама. "Када се удружимо, када смо заједно, можемо да направимо неупоредиво боље него када смо сами", оценио је Вучић на заједничкој конференцији за новинаре.

"Ово није направљено да бисмо ми били задовољни већ да обични људи осете бољитак, и да они виде да ово што радимо итекако има смисла", додао је Вучић.

Најавио је да ће премијере Северне Македоније и Албаније угостити у новембру у Београду, а да ће се до краја године или почетком следеће састати у Тирани.

"Отворени Балкан вин-вин за све"

Председник Србије  је рекао да је иницијатива "отворени Балкан" између Србије, Северне Македоније и Албаније вин-вин ситуација за све, као и да ће грађани видети корист за себе.

"Треба бар годину и по дана усаглашавања, напети су рокови, али онда ће се до Солуна стизати за пет сати", рекао је Вучић коментаришући то што грађани на пример за "мини- Шенген" кажу да им је омогућио бесплатни пролаз аутопутем кроз Северну Македонију.

Он је напоменуо да је бесплатни пролаз кроз ту земљу сада због вакцина, али је указао да је суштина заједничке иницијативе да грађани имају корист.

Вучић је навео да ће отворени Балкан омогућити договоре о попустима за путарине, хотеле, ресторане, пет до десет одсто, и тиме ће више људи бити привучено да путује.

"Када осете да је корисно за њих, а ми ћемо привлачити инвеститоре више, казаће па то је добро", приметио је Вучић додајући да ће питати неке друге зашто не учествују када буде до Грчке пут без задржавања. 

"Свако има свој пут, у иницијативи могу сви да учествују"

Вучић је, одговарајући на питање новинара о изостанку БиХ и Црне Горе из регионалне иницијативе, рекао да свако бира свој пут.

"Да смо ми правили овакву иницијативу са Црном Гором и Босном и Херцеговином, оптуживали би нас да је то стварање велике Србије. Овако, пошто правимо са Скопљем и Тираном, то нико нормалан не може да изговори", рекao је Вучић.

Истакао је да у иницијативи могу сви да учествују. "Само дајте да будемо довољно коректни, па да се оно што нас раздваја не намеће као најважније питање", поручио је председник.

Жао ми је што су неки против отварања и заглављени у деведесетим

Вучић је рекао да му је жао што су поједини у региону против иницијативе "Отворени Балкан", јер би волели да остану заглављени у деведесетим годинама и у затвореним границама.

"И да не сарађују једни са другима. . . али то је њихов избор, а наш је сарадња, отвореност и напредак. Али, свако има право да бира своју будућност", рекао је Вучић.

Истакао је да је веома задовољан онми што је данас урађено у Скопљу.

"Градили смо будућност. И за годину и по дана имаћемо снаге да отворимо наше границе и ко буде ишао на море у Грчку, мислим на обичне грађане имаће један прелаз, ако иду у Албанију ниједан, а ако иду у Северну Македонију ниједан прелаз. То је огромна уштеда за камионе и све који извозе", рекао је Вучић.

То је огромна подршка за наше грађане и привреднике и верујем да ће то искористити на најбољи начин. 

Рама: У време земљотреса видело се колико је битно да нисте сами

Премијер Албаније Еди Рама рекао је да су најбоље видели колико је битно да се не осећате сами, када је сто људи било под рушевинама земљотреса.

"Потписали смо уговор да заједно радимо у свим околностима и када се било ко нађе у некој природној катастрофи", рекао је Рама и упитао БиХ и Црну Гору шта је лоше да службе сарађују против непогода и да заједнички наступе где год је то потребно.

Нагласио је да је душа иницијативе да се ради заједно, имајући у виду климатске промене и кривичне активности где се пале шуме, што се може ефикасније решавати уколико се хеликоптери нађу заједно.

Заев: Заједничка визија и пут три народа

Премијер Северне Македоније Зоран Заев рекао је новинарима после потписивања споразума са Александром Вучићем и Едијем Рамом да три народа испред себе имају исти пут, визију и европске вредности.

"Идемо истим путем напред, заједно повезани", додао је Заев.

Према његовим речима, Балкан је довољно дуго био окружен зидовима.

"Уместо зидова данас смо изградили нове мостове. За ово ново регионално повезивање добили смо снажну подршку пословних заједница наше три земље, као и бизнис заједница других држава Западног Балкана и шире, рекао је Заев.

Нагласио је да су представници више од 350 компанија присутни на форуму у Скопљу капитал иницијативе "Отворени Балкан".

"Њихови предлози и пројекти који су их овде удружили сведоче да иницијатива 'Отворени Балкан' платформа која је потребна региону. Данас се потписују стотине билатералних уговора међу компанијама из региона, навео је Заев.

Како је навео, поред главног споразума са Вучићем и Рамом потписао је и Меморандум о сарадњи у борби против природних катастрофа и брзој реакцији на њих увек када то буде потребно, као и документ о брзом протоку робе, који ће, тврди, значајно су олакшати увоз и извоз, отклонити сметње у пограничној трговини.

"Меморандум о сарадњи у вези са радним дозволама има за циљ да грађани могу да раде у све три земље исто као и код куће".

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво